НОВИНИ

Семейство без дом: Къщата им пропадна в строителен изкоп

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 23.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

РДНСК в Пловдив започна проверка на къщата, която се разцепи при изкопни работи за строителство на нова кооперация. Независими експерти трябва да преценят - дали опасната сграда трябва да бъде съборена? Междувременно семейството, което остана без дом, живее на квартира без документи и покъщнина.

Двуетажната къща на семейство Костадинови продължава да се движи към изкопа. Цепнатините в стените стават все по-големи, а от натиска стъклата на прозорците се чупят. По мнение на РДНСК сградата крие много рискове, които трябва да бъдат проучени.

"Продължава да работи конструкцията, така че сградата е опасна. За възстановяване сега изразявам лично мнение, не може да се възстанови, ще трябва да се събори и да се възстанови наново", отбеляза инж. Мария Дончева началник РДНСК - Пловдив.

От строителната фирма, която разчиства терен за нова кооперация заявиха, че ще изчакат резултатите от проверката преди да коментират инцидента.

Междувременно са осигурили жилище на семейството останало без дом. Хората обаче не знаят какво да правят, защото не могат да си вземат документите и вещите от първа необходимост.

"Всеки момент чакаме да падне къщата, да видим ако падне, ако нещо оцелее, да можем да си го приберем, имаме документи, дрехи, техника, ако някаква случайно оцелее, което ме съмнява, но просто сме на изчакване", заяви Пейо Костадинов, собственик на пропадналата къща.

"Непрекъснато ходим натам-насам с таксита туй онуй, парите са на свършване. Стискаме и това е, лишаваме се от много неща", споделя Виолетка Костадинова.

Тази сутрин независима експертна комисия направи оглед на къщата. Очаква се до 10 дни регионалната дирекция Национален строителен контрол да открие причините за пропадането.

"Отговорността за този инцидент носят участниците в строителния процес на новата жилищна сграда, това са възложител, строител, надзор, проектанти", заяви инж. Мария Дончева началник РДНСК - Пловдив.

Преди година подобен инцидент остави без дом две семейства на улица „НИШ" в Пловдив. Хората все още живеят на квартира. Тогава се стигна и до арест на ръководителя на строителния надзор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програма за последния ден от груповата фаза на Евро 2020
Програма за последния ден от груповата фаза на Евро 2020
С поглед към Токио: Стойка Кръстева се прицели в медалите на Олимпиадата
С поглед към Токио: Стойка Кръстева се прицели в медалите на Олимпиадата