НОВИНИ

Северна Македония с ново правителство от следващата седмица

северна македония ново правителство следващата седмица
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:53, 28.08.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

До края на седмицата се очаква Република Северна Македония да се сдобие с ново правителство. Председателят на парламента Талат Джафери назначи за 29 август парламентарна сесия, на която трябва да бъде гласувано правителството на Зоран Заев. Очаква се новото македонско правителство да бъде избрано най-късно до неделя в полунощ, съобщи МИА.

В средата на седмицата мандатоносителят Зоран Заев, който е председател на СДСМ, връчи в парламента програмата и проекта за състав на новия кабинет.

Част от приоритетите включват трансформиране на икономиката за ускорен растеж и по-висок стандарт, вложения в общественото здравеопазване, намаляване на бедността под 16% с акцент върху бедността сред децата, създаване на общинска полиция под ръководството на местната власт, която ще има правото да осигурява реда в общините и в столицата Скопие. В проекта се предвижда да се намалят привилегиите на държавните служители с цел предотвратяване на злоупотребата с власт за лични цели, намаляване на бюджетните разходи и увеличаване на ефективността при изпълнението на служебните задължения.

На пресконференцията след представянето на програмата Заев обяви, че новото правителство ще бъде стабилно, ефективно и отговорно и ще гарантира стратегическите приоритети на страната – членство в НАТО и в ЕС, добросъседски отношения, справяне с корона кризата, нова енергия и по-динамичен икономически ръст, както и ефективна правова държава, модерно образование и стабилни институции.

Програмата се отличава с ангажираност на всички политически партии – част от коалицията, относно безкомпромисна борба с престъпността и корупцията, основно прочистване на съдебната система и проверка на произхода на имотите на всички служители.

Правителствената коалиция ще бъде съставена от СДСМ и останалите партии от коалицията „Можем“, ДУИ и ДП.

Новият кабинет на Македония ще има 19 министри вместо досегашните 26. Люпчо Николовски е предложен за вицепремиер, отговорен за борбата с корупцията, досегашният външен министър Никола Димитров – за вицепремиер по европейските въпроси, Венко Филипче и Радмила Шекеринска остават, съответно, министър на здравеопазването и на отбраната и при новото правителство.

Първи вицепремиер и министър за политическата система е представител на коалиционния партньор ДСИ Артан Груби, а Буяр Османи ще бъде министър на външните работи.

Правителството се избира с обикновено мнозинство от 61 гласа, като Заев е осигурил подкрепата на 62-ма депутати.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще участват в утрешните дебати за избор на ново правителство, но ще гласуват „против“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маските в Париж вече са задължителни
Маските в Париж вече са задължителни
Унгария затваря границите за чужденци от 1 септември
Унгария затваря границите за чужденци от 1 септември