НОВИНИ

Севиля отново е господар на Лига Европа

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:00, 22.08.2020
Чете се за: 02:54 мин.
Футбол
севиля отново господар лига европа

Андалусийци победиха с 3:2 Интер в страхотен двубой, който бе истинска наслада за всички фенове на футбола.

Като цяло, испанците бяха малко по-активни през 90-те минути и напълно заслужено стигнаха до крайния успех.

Сблъсъкът на стадион "Райн Енерги" в Кьолн предложи много вълнуващи моменти като и двата тима имаха своите шансове да стигнат до успеха.

Мачът започна вихрено и още в 3-та минута Ромелу Лукаку даде аванс на своя тим.

С два гола на Люк Де Йонг обаче, Севиля обърнаха развоя на мача за половин час игра.

Последва обаче мигновена реакция от страна на "нерадзурите", които изравниха чрез Диего Годин.

Така се стигна до 74-та минута, когато дойде момента на Диего Карлос. Бранителят на Севиля опита задан ножица, след която Ромелу Лукаку си отбеляза автогол, което се оказа решаващо.

За самият Карлос двубоят премина и през двете крайности. В 3-та минута той бе виновникът за дузпата на Интер, след като повали Лукаку. Любопитното е, че в трети пореден мач бразилецът предизвиква дузпа срешу неговия тим.

Малко по-късно той бе на косъм от това отново да се превърне в грешник за своя отбор, след като игра с ръка в наказателното поле. Съдията обаче прецени, че не трябва да отсъди дузпа,

В началото на второто полувреме Карлос се отчете с важна намеса, блокирайки удар на Галярдини, а впоследствие провокира и автогола на Ромелу Лукаку.

За Севиля това е шести триумф в надпреварата като отборът продължава и без загубен финал. Още по-впечатляващо е, че всичките триумфи на испанския тим са в последните 15 години.

За треньорът им Юлен Лопетеги пък това е първия голям трофей, който бившия вратар, извоюва в треньорската си кариера.

Ето и как се разви битката за трофея:

Още в 3-та минута мощта на Ромелу Лукаку помогна на белгиеца да се справи с Диего Карлос, което принуди бранителят на Севиля да извърши нарушение, за което съдията отсъди дузпа.

Потърпевшия Лукаку се нагърби с изпълнението и макар вратаря Буну да улови ъгъла, белгиецът отбеляза. За него това бе гол в десети пореден двубой от Лига Европа, с което продължава да подобрява рекорда за отбелязани попадения в поредни срещи.

Отговорът на "андалусийци" не закъсня и в 12-та минута паритета в Кьолн бе възстановен. Хесус Навас достави перфектно центриране за Люк Де Йонг, който с плонж разстреля Самир Ханданович.

В 17-та минута "нерадзурите" отново поискаха 11-метров наказателен удар този път за игра с ръка на Диего Карлос. ВАР увери арбитърът Дани Макели, че такава няма, въпреки че повторенията оставиха сериозни съмнения.

Антонио Конте бе наистина бесен от това решение като това му коства и жълт картон.

В 22-та минута Лукас Окампос опита силен изстрел, но топката облиза външната страна на мрежата на Интер.

Шест по-късно Д'Амброзио стреля опасно с глава, но опитът му за малко пропусна целта.

В 33-та минута Евер Банега центрира от пряк свободен удар и отново Люк Де Йонг бе на правилното място, за да насочи топката неспасяемо за стража на Интер и да даде аванс на Севиля.

Този път обаче бе ред на "нерадзурите" за светкавична реакция. Само три минути по-късно Диего Годин засече подаване след свободен удар, за да изравни за 2:2.

Така уругваецът се превърна в шестия футболист, който се е разписвал във финалите на Лига Европа и Шампионска Лига. Другите петима са Стивън Джерард, Ернан Креспо, Дмитри Аленичев, Алън Симонсен и Педро.

Последният щрих от това вълнуващо първо полувреме бе удар с глава на Окампос, но този път Хандонивич се справи чудесно и изби в ъглов удар. Секунди след това прозвуча и последният съдийски сигнал аз първата част.

Малко след подновяването пред Интер се откри чудесна възможност. Галярдини се озова на стрелкова позиция, но ударът му бе париран с тяло от Диего Карлос.

В 57-та минута Серихо Регилон се озова в ситуация един на един с Диего Годин. Испанецът преодоля по-опитния си колега, но последвалия му изстрел бе неточен.

Малко по-късно Ашли Йънг пробва техничен удар от дистанция, но изпълнението премина над вратата.

В 65-та минута Ромелу Лукаку получи извеждащ пас на ръба на засадата, но не успя да преодолее последното препятствие пред гола, вратаря Буну.

Седем по-късно Йънг центрира опасно от свободен удар, но вратарят на Севиля отново внимаваше и боксира навременно.

В 74-та минута Севиля на свой ред изпълниха пряк свободен удар. Първоначално Интер избиха топката и тя стигна до Диего Карлос, който опита задна ножица. За нещастие на Интер Ромелу Лукаку протегна крак и отклони кълбото в собственатаa си мрежа, за да даде за втори път преднина на Севиля.

В 80-та Жул Конде бе близо до това да реши интригата, но ударът му с глава премина с малко над целта.

Секунди по-късно французинът беше герой за своя тим. В наказателното поле на Севиля се получи разбъркване след центриране на Галярдини като Моузес нанесе удар, но Конде изби от голлинията.

В първата минута от добавеното време Антонио Кандрева се оказа на чудесна позиция, но не успя да нанесе достатъчно добър удар и вратаря на Севиля изби в ъглов удар.

До края, футболистите на Антонио Конте не успяха застрашат вратата на Ясим Бону и така Севиля стигна до шестия си трофей в надпреварата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
169 случая на коронавирус при 6373 PCR теста
169 случая на коронавирус при 6373 PCR теста
В Пловдив отново блокираха възлово кръстовище
В Пловдив отново блокираха възлово кръстовище