НОВИНИ

Сезонът на автомобилния спорт е сериозно застрашен

В момента няма лицензирана федерация, която да го проведе, а и в близките месеци вероятно ситуацията няма да се промени

дашева
bnt avatar logo
от БНТ
22:33, 09.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Сезонът на автомобилния спорт е сериозно застрашен. Това признаха от Министерството за младежта и спорта. В момента няма лицензирана федерация, която да го проведе, а и в близките месеци вероятно ситуацията няма да се промени.

Две организации спорят за лиценз вече няколко години - Българска федерация автомобилен спорт и Автомобилна федерация на България.

"В момента нито една от двете федерации нямат лиценз, тъй като е възобновено делото от 2022 година, свързано с отнемането на лиценза на Българска автомобилна федерация. Нямаме информация кога ще бъде гледано това дело. Този сезон трудно ще започне, ако не се ускори разглеждане на делото, което така или иначе не зависи от нас", заяви заместник-министърът на спорта Даниела Дашева.

Така се стига до патова ситуация, в която и клубовете не могат да развиват дейността си.

"Понеже нито една федерация няма лиценз, затова клубовете са отписани от регистъра. Те имат право след отнемането на лиценз да упражняват спортна дейност шест месеца, но понеже делото е от 2022 година, а сега е 2024 година, тази възможност вече е изчерпана", уточни Дашева.

Едва след като бъде взето решението по делото може да се направи следващата стъпка. По всичко личи, че сезонът при автомобилните спортове няма да може да започне навреме.

"Навсякъде, където се стигне до съдебно решаване на споровете, това означава много време. Точно затова хората, които управляват тези спортове, знаят, че основен приоритет е подсигуряването на условията за участие, а не кой е по-важен от другия и кой е по-правият в случая. Спортистите са най-важни", заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски смени и началника на генералния щаб на украинската армия
Зеленски смени и началника на генералния щаб на украинската армия
Затишието се оказа кратко - производителите на картофи продължават с протестите
Затишието се оказа кратко - производителите на картофи продължават с протестите