НОВИНИ

Ша'Кари Ричардсън спечели спринта на 100 метра от Диамантената лига по лека атлетика в Доха

39кари ричардсън спечели спринта 100 метра диамантената лига лека атлетика доха
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:46, 06.05.2023
Чете се за: 05:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Американката Ша'Кари Ричардсън спечели най-голямата победа в кариерата си, след като триуфмира в спринта на 100 метра за жени в първия старт от сезона на Диамантената лига по лека атлетика в Доха (Катар).

23-годишната Ричардсън измина дистанцията за 10.76 секунди, което е най-добър резултат в света за годината и рекорд на турнира.

Последните две световни шампионки на 200 метра Шерика Джаксън (Ямайка) и Дина Ашър-Смит (Великобритания), които завършиха съответно втора с 10.85 секунди и трета с лично постижение от 10.98 секунди.

На финала американката победи четири свои сънароднички, включително Туаниша Тери, която спечели световната титла с щафетата 4 по 100 метра през 2022 година. Тя е единствената жена в САЩ, която преодолява границата от 10.80 секунди от началото на 2017-а и го е правила пет пъти.

През 2021 година Ричардсън спечели олимпийските квалификациите в САЩ, но беше дисквалифицирана след положителен тест за марихуана, която е забранена в състезателни допинг проби, но не и в извънсъстезателни. Миналата година тя отпадна в първия кръг на 100 метра на националния шампионат.

Световният шампион и олимпийски вицешампион на 100 метра Фред Кърли (САЩ) триумфира на 200 метра при мъжете в Доха с 19.92 секунди. Американецът изпревари своя сънародник и сребърен медалист от Токио 2020 в дисциплината Кенет Беднарек, който завърши втори с 20.11, докато канадецът Арън Браун остана трети с 20.20 секунди.

Канадецът Андре де Грас, олимпийски шампион и сребърен медалист от Доха 2019, остана шести с личен рекорд за сезона от 20.35 секунди.

Индиецът Нирадж Чопра и кенийката Фейт Кипиегон, действащи олимпийски шампиони съответно в хвърлянето на копие за мъже и 1500 метра за жени, започнаха защитата на титлите си в Диамантената лига с победи.

Чопра започна страхотно и още в първия си опит направи 88,67 метра, което е най-добро време в света за сезона. Чехът Якуб Вадлех, който спечели сребро в Токио, отново завърши втори, на четири сантиметра по-малко от Чопра. Двамата бяха единствените, които преминаха границата от 88 метра, а Андерсън Питърс от Гренада завърши трети с 85.88.

В последната дисциплина за вечерта Кипиегон стана петата атлетка, поставила водещо време в света, след като завърши 1500 метра за 3:58.57 минути и победи представителките на Етиопие Дирибе Велтеджи и Фревейни Хайлу.

Олимпийската и световна шампионка Кейти Нейджиът (САЩ) спечели на овчарски скок с 4,81 метра, което е най-доброто постижение в света този сезон.

Педро Пичардо от Португалия триумфира на финала на троен скок, включващ тримата мъже, които взеха медалите на Олимпиадата в Токио и на Световното първенство в Юджийн 2022. Пичардо, олимпийски и световен шампион, записа 17.91 метра.

Американецът Крисчън Тейлър, олимпийски шампион от 2012 и 2016 година, който пропусна Игрите в Токио заради разкъсан ахилес, остана девети.

Винфред Яви от Бахрейн спечели бягането на 3000 метра стипълчейз за жени с 9:04.38 минути, а световната рекордьорка Беатрис Чепкоеч от Кения финишира четвърта.

В бягането на 400 метра с препятствия при мъжете Рай Бенджамин (САЩ), олимпийски и световен сребърен медалист, изпревари сънародника си Си Джей Алън и спечели за 47.78 секунди. По-късно Бенджамин написа в Туитър, че е имал КОВИД-19 през миналата седмица. В състезанието не взеха участие олимпийският шампион Карстен Вархолм от Норвегия, който обикновено открива сезона по-късно през пролетта, и световният шампион Алисон дос Сантос от Бразилия, който е извън пистата за неопределено време заради контузия на дясното коляно.

Олимпийската шампионка Джасмин Камачо-Куин (Пуерто Рико) заслужи златото на 100 метра с препятствия за 12,48 секунди, побеждавайки сребърната медалистка от САЩ Алайша Джонсън (12.66) и световната шампионка от 2019-а Ниа Али (12.69).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ян-Ленард Щруф ще играе срещу Алкарас в първия си финал от сериите Мастърс
Ян-Ленард Щруф ще играе срещу Алкарас в първия си финал от сериите Мастърс
С военен парад отбелязахме Деня на храбростта и празника на Българската армия
С военен парад отбелязахме Деня на храбростта и празника на Българската армия