НОВИНИ

Шампионската лига ще грее в синьо, но с какъв нюанс?

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
08:25, 29.05.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
шампионска лига грее синьо какъв нюанс
Слушай новината

Синьото ще е цветът на Шампионската лига през този сезон. Дали ще доминира светлото, или по-тъмният нюанс, зависи само от футболистите на Манчестър Сити и Челси.

Двата английски отбора излизат във финала тази вечер от 22.00 часа в Порто, за да сложат край на една странна кампания.

„Естадио до Драгао“ ще посрещне около 16 500 привърженици, които ще бъдат допуснати на съоръжението, спазвайки мерките за COVID-19.

Английската хегемония през сезона ще бъде ознаменувана с последния мач – от една страна с Манчестър Сити, който се стреми да се превърне в 23-ия различен клуб, който е коронован за европейски шампион, а от друга - Челси, който се надява да прегърне отново купата с ушите от сезон 2011/12.

Манчестър Сити беше изключителен под ръководството на Пеп Гуардиола през тази кампания. Тимът вече спечели шампионата на Англия и Карабао къп. Независимо от последните си мачове във Висшата лига, в които записа 2 загуби и 2 победи, „гражданите“ успяха да спечелят титлата в Премиърлийг. Със своите 11 успеха от 12 мача в Шампионската лига футболистите на Пеп Гуардиола изглеждат напълно готови за последния двубой.

Челси, от друга страна, получи възраждаща сила под ръководството на Томас Тухел. „Сините“ са трън в очите на „небесносините“. Манчестър Сити загуби от Челси два пъти от средата на април, като единият завърши 0:1 на полуфиналите за ФА Къп.

Освен това, лондончани притежават впечатляващ рекорд срещу своя съперник – печелейки 70 мача от общо 168 изиграни между двата тима. Манчестър Сити успя да постигне 59 успеха.

Томас Тухел обаче едва ли ще иска срещата да се решава с изпълнения на дузпи. Последните два финала на Челси в Шампионската лига бяха решени след наказателни удари (1 победа и 1 загуба).

Манчестър Сити вече има 10 трофея под ръководството на Пеп Гуардиола, откакто каталунецът беше назначени преди старта на сезон 2016/17, но тепърва тимът очаква своя „свещен граал“ – Шампионската лига.

За разлика от своя опонент, лондончани излизат за трети път на финал в този турнир. И в трите случая отборът го прави с нов мениджър, назначен в средата на сезона – Авраам Грант през 2007/08, Роберто Ди Матео през 2011/12, а сега и Томас Тухел през 2020/21.

Кой нюанс на синьото ще доминира след края на мача, ще научим около полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров, КНСБ: Подкрепата на засегнатия бизнес трябва да продължи
Пламен Димитров, КНСБ: Подкрепата на засегнатия бизнес трябва да продължи
Над 7 тона боклуци извадиха рибари от Черно море
Над 7 тона боклуци извадиха рибари от Черно море