НОВИНИ

Щафетата на Америка на 4 по 100 метра съчетано плуване подобри световния рекорд

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:17, 01.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
щафетата америка 100 метра съчетано плуване подобри световния рекорд
Слушай новината

Американската щафета при мъжете в състав Райън Мърфи, Майкъл Андрю, Кейлъб Дресел и Зак Епъл подобри световния рекорд в щафетата на 4 по 100 метра съчетано плуване, с което бе сложен и официалният край на олимпийския турнир по плуване.

В големия финал отборът на САЩ спря хронометрите на 3:26.78 минути, подобрявайки постижението на техните сънародници Арън Пеирсол, Ерик Шанто, Майкъл Фелпс и Дейвид Уилтърс от Световното първенство през 2009 година в Рим.

За Дресел пък, който плува на третия пост на щафетата, това беше пето олимпийско злато от Игрите в Токио. По този начин американецът се нареди редом до прочутия Майкъл Фелпс, Марк Шпиц и Мат Бионди, както и германката Кристин Ото като единствените плувци, завоювали пет златни медала от една Олимпиада.

В последното си плуване 24-годишната звезда на САЩ отново беше невероятен, като изведе американския отбор от 3-то място начело, правейки страхотно плуване в бътерфлая.

На последен пост пък Зак Епъл задържа американците начело и така осигури на страната 11-ия златен медал от олимпийския плувен басейн.

Освен това, САЩ продължава да няма загуба в тази дисциплина при мъжете в участията си на Олимпийски игри. Единствено през 1980-та година в Москва златния медал е спечелен от състава на СССР, но както е добре известно, тогава американците бойкотират Игрите.

В женската щафета на 4 по 100 метра съчетано плуване титлата отиде при отбора на Австралия, който изпревари квартетите на САЩ и Канада.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 плувци участваха в маратона Галата-Варна
Над 200 плувци участваха в маратона Галата-Варна
Любо Ганев пред БНТ: Мястото на националните ни отбори е на Олимпийските игри
Любо Ганев пред БНТ: Мястото на националните ни отбори е на Олимпийските игри