НОВИНИ

Ще получи ли България дата за сухопътен Шенген в рамките на белгийското председателство?

Евродепутати питат ЕК дали фериботите по река Дунав влизат в т.нар. "морски Шенген"

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
16:53, 16.01.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
подкрепа австрия българия румъния влизат шенген въздух море март 2024
Слушай новината

Европейската комисия ще продължи да подкрепя политическите дискусии за пълното присъединяване и по суша на България и Румъния към Шенген. Това заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Според него решението за това може да бъде взето още тази година.

„Комисията подкрепя Румъния и България в укрепването на външните граници с помощта на Фронтекс. Също така подкрепяме политическите дискусии, които да направят така, че решението за премахването на проверките по сухопътните граници на двете страни да може да бъде взето тази година“, каза той.

Темата за сухопътното присъединяване на България и Румъния към Шенген не присъстваше в речта на министър-председателя на Белгия Александър де Кро, който представи пред Европейския парламент приоритетите на белгийското председателството на ЕС. В отговор на журналистически въпрос по-късно де Кро заяви, че ако всичко върви по план, очаква да бъдат направени следващи стъпки по въпроса с присъединяването на сухопътните граници България и Румъния.

„През последните седмици бяха направени важните стъпки напред. Знам, че това е частично, що се касае до Шенген, но все пак е важно, че бяха направени. Знам също, че двете страни положиха огромни усилия да отговорят на всички въпроси, поставени от много страни - членки на шенгенското пространство и искам да ги поздравя за тези усилия. Мисля, че частичната стъпка, която беше направена, е добър знак, но аз очаквам, ако всичко върви по план, и следващите стъпки да бъдат направени“, коментира де Кро на съвместна пресконференция с председателя на ЕП Роберта Мецола.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола за пореден път изрази подкрепата на ЕП за пълното присъединяване на двете страни към Шенген.

"В този Европейски парламент също очакваме с нетърпение тези стъпки да бъдат предприети. Приветстваме решението, взето в последния ден на испанското председателство. Месец март няма как да дойде достатъчно бързо за България и Румъния“, заяви тя.

Съгласно решението за присъединяването на двете страни от 31 март 2024 г. се премахват проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и между България и Румъния и страните - членки на шенгенското пространство.

Към момента обаче не е ясно дали проверки ще има по фериботните линии, които свързват българския и румънския бряг на река Дунав. Европейските депутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев са изпратили питане до Европейската комисия по въпроса.

"Поискахме по бързата процедура ЕК да ни отговори, тъй като първоначално беше комуникирано, че България влиза в Шенген по вода и въздух. Доколкото по въздух тълкувание няма, по-интересният казус тук е река Дунав. С изключително внимание очаквам отговора на ЕК, тъй като чух възможни тълкувания, че границата ни с Румъния е само сухопътна. Ако фериботите попадат в обхвата на морските граници, това означава тировете и пътниците да не се проверяват и да няма граничен контрол, което би облекчило значително опашките и трафика", заяви Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП.

Евродепутатите очакват отговора на Европейската комисия до края на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската Дума осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив
Руската Дума осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив
Спартак Варна освободи старши треньора Васил Петров
Спартак Варна освободи старши треньора Васил Петров