НОВИНИ

Първият мандат: Ще получи ли нужната подкрепа проектокабинетът "Желязков"?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:45, 02.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Утре в 13:00 часа Народното събрание ще гласува министър-председателя и състава на правителството. БНТ ще излъчва събитието в специално студио, което започва веднага след обедните новини "По света и у нас". Ден преди да бъде гласуван или отхвърлен предложения от ГЕРБ-СДС кабинет начело с излъчения за премиер Росен Желязков, подкрепата за него остава неясна. ГЕРБ-СДС призовават за знакова подкрепа от ПП-ДБ, те обаче отказват. Втората политическа сила ДПС не е коментирала изобщо обявения в понеделник кабинет. Позициите на "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП са да не подкрепят първия мандат.

Нови избори не са решение и ПП-ДБ могат да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС за политики, коментира Деница Сачева в "Денят започва" по БНТ, номинирана за социален министър. Според нея, са нужни няколко депутати:

"Те могат да дадат знакова подкрепа и правителство на малцинството, знаете зависи изцяло от парламента. - Какво значи знакова подкрепа? Това означава брой гласове, които биха могли да бъдат в подкрепа на това правителство с ясни условия, че ще бъдат гласувани в Народното събрание само тези политики."

И днес от ГЕРБ потвърдиха, че са готови на промени в предложения кабинет.

Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, номинирана за социален министър: "Промени винаги са възможни, но подобни промени могат да бъдат дискутирани тогава, когато политическа партия реши да заяви конкретна политическа подкрепа, такива промени разбира се, че могат да се случат формално погледнато дори и в пленарна зала."

След заседание на парламентарната група от ПП-ДБ отказаха да дадат подкрепа и потвърдиха, че ще бъдат ярка опозиция.

Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ: "Първо, няма никаква промяна в нашата позиция, но това, което виждаме е, че няма естествена подкрепа за това правителство. Реално дали това правителство ще се случи или не, зависи от това дали тази вечер Борисов и Пеевски ще успеят да накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. Това е истината и за мен би било срам следващото българско правителство да бъде на базата на купен вот в парламента."

И от БСП не променят позицията си от предишните дни.

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България": "Да. Категорично е единна групата. Нашето решение е пределно ясно, че не можем да подкрепим първия мандат на политическа партия ГЕРБ. Разбира се, аз им пожелавам успех, те са първи на тези избори, но така или иначе разминаванията между нас и ГЕРБ са много сериозни. Ние сме за една социална политика, за една яснота при управлението на държавата, а не за задкулисни договорки."

На "Позитано" 20 са готови за разговори с всички за третия мандат.

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България": "Ако се стигне до връчване на трети мандат, независимо на коя партия, ние ще съберем НС на БСП. Това е органът, който може да взима решения. Нашето виждане, знаете, е било винаги за правителство на националното спасение."

От "Възраждане" и "Има такъв народ" днес не коментираха. Заявените им досега позиции са да не подкрепят кабинета на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка е сред класиралите се на втори тур на изборите във Франция
Българка е сред класиралите се на втори тур на изборите във Франция
Александър Зверев и Хуберт Хуркач спечелиха първите си срещи на Уимбълдън
Александър Зверев и Хуберт Хуркач спечелиха първите си срещи на Уимбълдън