НОВИНИ

Швейцария прекрати дело срещу Хуан Карлос

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:51, 13.12.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
бившият испански крал хуан карлос абу даби
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След тригодишно разследване швейцарската прокуратура е прекратила разследването за незаконна комисионна, получена от абдикиралия испански крал Хуан Карлос, за да улесни търг за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия между Мека и Медина. Причината е липса на достатъчни доказателства.

Установено е, че покойният саудитски крал Абдула е превел 100 милиона долара по сметка, открита в швейцарската частна банка Мирабо на името на панамска фондация, като бенефициент е Хуан Карлос, съобщи главният прокурор на Женева Ив Бертоса.

Не е доказана обаче връзката между тези пари и договора за строеж на железопътната линия, който беше сключен три години по-късно с испански консорциум.

Испанският кралски двор е отказал коментар по новината, съобщава Ройтерс. Не е открит за коментар Хуан Карлос, който след абдикацията си живее в изгнание в Обединените арабски емирства.

Това е само един от скандалите, заради които Хуан Карлос се отказа от престола. В Испания се водят разследвания по този и още два случая. През февруари тази година той изплати близо 4,4 милиона евро, за да уреди задължения към испанските данъчни служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно пред БНТ: Първо интервю на премиера Кирил Петков
Ексклузивно пред БНТ: Първо интервю на премиера Кирил Петков
Бедствено положение в 5 общини в Благоевградско след проливните дъждове
Бедствено положение в 5 общини в Благоевградско след проливните дъждове