НОВИНИ

"Сиела Норма" обжалва решението допълнителните машини да останат запечатани

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:45, 09.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общо 400 са допълнителните машини, доставени от "Сиела Норма", извън поръчката на Централната избирателна комисия. Това обясни изпълнителният директор на фирмата вносител, след като вчера в склад на Летище София бяха открити още 150 машини, а през почивните дни стана ясно, че има други 228 машини в повече в склада, където се съхраняват устройствата за вота.

За тях ЦИК сезира ДАНС. От "Сиела" обжалват в съда решението на ЦИК допълнителните машини да останат запечатани. В сутрешния блок "Денят започва" Веселин Тодоров увери, че те няма да се използват за предстоящия вот. Щели да послужат за сервизна дейност или резервни части едва след изборите.

От "Сиела" обясняват допълните машини, извън поръчаните от ЦИК, като част от гаранционното обслужване, при което максимално бързо да заменят повредена машина. Очакват около 1 - 2% от устройствата да дадат някакви дефекти.

"Те са със същите цели, с каквито тези 228 машини. За изборите има около 13 000 машини, които се ползват и ние трябва в 24-часов срок да ги ремонтираме или заменяме. Ако някога сте имали някакъв повреден уред, знаете колко драматично и мъчително е да чакаш да го ремонтират, пък да го заменят още по-рядко. Е, ние това го правим за 24 часа", заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

Изпълнителният директор на "Сиела" уточни, че с откритите вчера на летището 150 машини проблем няма, защото прокуратурата и ДАНС разрешили те да бъдат откарани в склад на фирмата. Намират проблем с 228-те допълнителни устройства.

"Буди съмнение и аз няма да споря с партиите, които са вдигнали този проблем. Но тъй като ние не ги вкарахме и отказахме да извършим това разпореждане, аз мога да твърдя, че те не представляват никаква заплаха. А когато влязат в нашия склад, който е настрани, далече от този склад на ЦИК, няма да има съвсем никакви проблеми", заяви Веселин Тодоров.

Потърсихме коментар от ЦИК, отговориха само, че няма да допуснат нито една от тези допълнителни машини да участва в изборния процес.

"Тези 228 машини - сега сме докарали 150, а преди това едни 36, така че става въпрос общо сигурно за около 400, но тъй като шумът около тях се появи около тези 228, затова не говорим за тия 36, а пък за тия 150 сигурно няма много да говорим, защото вече е съгласувано с прокуратурата и ДАНС, те ще бъдат закарани в склада на "Сиела". Онези 228 машини не са смесени с машините за гласуване, защото ние отказахме да ги смесим", каза Веселин Тодоров.

Машините са собственост на производителя основно за сервизна, но и презентационна цел. След последните избори около 100 машини са били повредени.

"Нямаме намерение, цел и желание някой да бъде съден, преследван, просто искаме да се разпореди с постановление, може би прокуратурата, тези машини да се приберат в нашия склад", заяви Веселин Тодоров.

Около 3200 души ще отговорят за машините по време на вота. Машините в чужбина между двата тура няма да се връщат, защото няма да има време, а ще направят така, че да отидат нови машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда (Кърджали) отново остана без треньор
Арда (Кърджали) отново остана без треньор
Осъдиха Столичната община заради мръсния въздух
Осъдиха Столичната община заради мръсния въздух