НОВИНИ

Симеон Сакскобургготски се качи в най-новия локомотив на БДЖ, носещ името на баща му

Николай Минков
от Николай Минков
16:25, 26.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
симеон саксокубургготски качи новия локомотив бдж носещ името баща
Слушай новината

Симеон Сакскобургготски се качи в кабината на най-новия локомотив на БДЖ, който ще носи името на неговия баща цар Борис III.

Българските държавни железници получиха последните два локомотива по договора за 15 машини с ДЗЗС „Сименс Трон“. Вторият локомотив ще носи името на друг български владетел - Константин Тих Асен. С пристигането на тези два локомотива договорът е изпълнен предсрочно, тъй като доставката трябва да бъде извършена до края на 2021 г.

Двата локомотива бяха пуснати в движение на официална церемония в депото в Подуяне, мястото, което цар Борис III често посещавал, за да следи процеса на работа в железницата. Всеизвестен е факта, че той бил изключително голям любител на железницата, радетел за нейното развитие в България и правоспособен машинист на парен локомотив.

Поради това, на церемонията беше поканен неговия син Симеон Сакскобургготски, който си спомни за детските години, когато баща му го е качвал в парните машини, които лично е управлявал. В знак на уважение към работата на железничарите той подари БДЖ уникален портрет на цар Борис III в железничарска униформа.

Информация за историята на владетелите, на когото са кръстени локомотивите, може да бъде достъпна за всеки, разполагащ с таблет или смартфон. Всички локомотиви "Смартрон" на БДЖ разполагат със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на самия владетел.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

След доставката на нови локомотиви и приключването на ремонтната програма на БДЖ, се очаква значително подобряване на услугата като време-пътуване и намаляване на натрупаните закъснения от недостиг на машини и възникване на чести аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде може да се ваксинирате през почивните дни
Къде може да се ваксинирате през почивните дни
Нулево равенство в сблъсъка между Славия и Ботев Пловдив
Нулево равенство в сблъсъка между Славия и Ботев Пловдив