НОВИНИ

Синът на Джеймс Пардю специално пред БНТ: Моите родители обожаваха вашата култура

bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 27.10.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

От днес в София има улица на името на Джеймс Пардю, посланик на САЩ в София от 2002 до 2005 година, известен като голям приятел на България. След активна военна кариера в американското разузнаване, Пардю стана един от най-активните дипломати на САЩ в Балканите.

Той е участвал в подготовката на Дейтънското мирно споразумение от 1995 година за прекратяване на войната в Босна и Херцеговина, както и на Охридското споразумение, което сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001 година. Дори след оттеглянето си от политиката, той продължаваше да наблюдава и коментира събитията у нас. Неговият син, генерал майор Пол Пардю, пристигна специално за събитието. Той даде специално интервю за предаването на БНТ "Светът и ние".

Според Пол Пардю баща му твърдо е защитавал демократичните ценности, прозрачността и борбата с корупцията. Той е подкрепял пламенно българската култура и е помнил страната ни с музиката, балета и традиционните носии.

"Когато баща ми почина, наследих 150 културни артефакта, които дарих в университетската изложбена зала. Моите родители обожаваха вашата култура. Те живееха с нея до последния си дъх", каза Пол Пардю.

По думите му България има водеща роля в западния отбранителен съюз. Той смята, че страната ни работи много добре с всички държави членки и е ключов партньор за защитата на НАТО.

Генерал майор Пол Пардю изрази мнение, че Българската армия е на правия път, защото модернизацията е ключов фактор за развитието на военните сили. Според него бъдещето на НАТО е стабилно.

"Ние, като партньори, винаги ще бъдем заедно. Партньори сме повече от 70 години в НАТО. Напълно отдадени сме", заяви той.

Пардю твърди, че баща му е считал членството в НАТО като ключово за България и би подкрепил напълно усилията на страната ни да окаже помощ на Украйна. Той определи войната в Украйна като едно от най-големите предизвикателства, с които Алиансът се е сблъсквал.

"Ние всички искаме тази война да свърши, колкото може по-скоро. Напълно подкрепям президента на САЩ и нашите съюзници в НАТО за съдействието, което оказват на Украйна. Работата им за ограничаване разрастването на войната е невероятна. Надявам се икономическите санкции да проработят", каза Пардю по повод войната в Украйна.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен Григор Димитров победи Рубльов и се класира за четвъртфиналите във Виена
Страхотен Григор Димитров победи Рубльов и се класира за четвъртфиналите във Виена
Англия и Бразилия ще играят за първата "Финалисима" при жените
Англия и Бразилия ще играят за първата "Финалисима" при жените