НОВИНИ

Синдикалната федерация на служителите в МВР излиза на протест

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:27, 04.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Синдикалната федерация на служителите в МВР организира протестен митинг от 13 ч. в София в неделя. От федерацията изразяват крайното си недоволство от досегашната работа на дирекция "Правно-нормативна дейност" в МВР.

Надяваме се след този протест започналите преговори с политическото ръководство на МВР да продължат в най-кратък срок с решаването на конкретни въпроси, посочват още от Синдикалната федерация на служителите в МВР в съобщението си до медиите.

Ето защо са недоволни от СФСМВР:

Поради крайно неудовлетворителен отговор от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи СФСМВР е принудена да обяви протестна готовност и на заседание на Федеративния съвет да обсъди възможностите за провеждане на ефективни протестни действия.
Без да поставя под въпрос правомощията на министъра на вътрешните работи по отношение на кадровата политика и управлението на системата, СФСМВР счита, че има достатъчно основания да настоява за промени в ръководството на Дирекция „Правно-нормативна дейност“.

Федерацията информира, че въпреки положените през последните години усилия, нейните членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на Дирекция „Правно-нормативна дейност“ да предложи на ръководството на Министерството адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и икономически интереси на служителите.

Няколко примера:

1. На базата на необективно правно становище беше манипулативно наложено решение за повишаване на основните заплати за 2020 г. след неоснователно от юридическа гледна точка позоваване на макрорамката на републиканския бюджет и политиката по доходите на правителството.

2. Липсва обосновано и обективно становище по заплащането на извънредния труд, положен от служители, работещи на ненормиран работен ден.

3. Липсва обективно правно становище по приравняване на положен от служителите нощен труд към дневен и съответното заплащане за това, въпреки налична в достатъчен обем съдебна практика в полза на служителите.

4. Липсва желание или компетентност да се прецизира регламентацията на правоотношенията на държавните служители със статут по Закона за държавния служител.

5. Липсва обективно и всеобхватно правно становище, което еднозначно да определя статута на служителите на МВР, които се явяват като вещи лица в съдебни заседания за защита на изготвени от тях експертизи.

(СФСМВР е готова да предостави аргументи и доказателства в подкрепа на изложените примери.)
За липсата на адекватни предложения към ръководството на МВР, които биха помогнали да се избегнат подобни конфликтни ситуации, пряка отговорност носи ръководството на дирекция „Правно-нормативна дейност“ и г-жа Росица Грудева в качеството си на неин директор.

СФСМВР призовава министъра на вътрешните работи във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев: Приятели сме с всички наши съседи
Заев: Приятели сме с всички наши съседи
В Нидерландия няма да уточняват пола си в личните карти
В Нидерландия няма да уточняват пола си в личните карти