Синдикатите: Няма условия за национална стачка

от БНТ
20:20, 19.07.2020
Чете се за: 01:24 мин.
синдикатите условия национална стачка
Снимка: Архив/ БГНЕС

Няма условия за национална стачка - обявиха от синдикатите пред БНР. Двамата лидери на "КНСБ" и "Подкрепа" съобщиха, че никой не ги е търсил и разговарял с тях по темата за участие на синдикални организации в протеста.

"Когато един човек участва в стачка, той доброволно се отказва от дохода си за периода, в който участва в стачката. Не е като да говориш на площада“. Това заяви президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" заяви, че с него не са водени разговори по темата за участие на синдиката и отново подчерта нуждата от сериозна мотивация:

"Мен никой не ме е търсил. Разговор с мен би бил доста по-различен. Синдикатите са най-големите организирани групи от хора и в тях членуват всякакви хора. Тоест, за да бъдат убедени толкова различни хора за тази крайна стъпка, за която говорят, то хората трябва да имат много сериозни мотиви. Тези неща, за които се говори, съвсем общо и неадресирани извън двете постоянни искания, съвсем не са достатъчни за стачка. Разговорът трябва е много сериозен с конкретни параметри – какво ще стане след това. Не кой казва "Стани да седна".

"Национална стачка не може да бъде никаква друга освен политическа. Въпросът ми е, който и е да е бил той, какво мисли да прави нататък – това е важният въпрос. А в момента не чуваме такива заявки. С всякакви хора съм готов да говоря, но в момента никой не предлага нищо. Сваляне на това правителство – това си е някаква тяхна легитимна политическа цел, но не ми върши работа, за да мога аз да застана с лице пред хората и да ги убедя в това нещо“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и с него не са водени разговори. Според него днес няма условия за национална стачка:

"Не са се свързвали с нас по-никакъв начин организаторите на протеста. Ние заявихме своите позиции и предишна подкрепа за всички мирни протести. Начинът обаче, по който се постигат исканията, трябва да бъдат коментирани отделно".

Днес няма условия за национална стачка, подчерта Димитров:

"Национална стачка няма в нашето законодателство. И тя трябва да бъде всъщност поредица от стачки по предприятия и учреждения, в една обща координация. И при 50% и нагоре съгласие на работещите във всяко едно предприятие, което се изразява с нарочен подпис... Доста по-сложно е, отколкото се смята, че един апел ще се доведе до подобно действие. Управляващите трябва да чуят насъбралите се искания по отношение на социално-икономическите искания и антикорупционните мерки".

Синдикалистите обобщиха, че днес не се вижда радикалният момент на прелома от 1997 година и затова сега няма условия за подобна стачка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Организираха пикник край Росенец
Организираха пикник край Росенец
Българската асоциация на заведенията: Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм
Българската асоциация на заведенията: Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм