НОВИНИ

Ситуацията в Ивицата Газа е "криза на човечността", смята Антониу Гутереш

ООН Антонио Гутериш
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:04, 06.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи положението в Ивицата Газа като "криза на човечността", предаде ДПА.

Пред журналисти в Ню Йорк Гутериш призова за незабавно освобождаване на заложниците, които вече почти месец са държани от екстремистите в Газа, и добави, че е необходимо хуманитарно примирие между Израел и управляващото Газа палестинско движение Хамас.

За последните две седмици в ивицата са успели да влязат едва около 400 камиона с хуманитарна помощ, изрази съжаление шефът на ООН. Преди войната в палестинския анклав са влизали по близо 500 на ден.

Спешно необходимото гориво, което е от жизненоважно значение за поддържане на работата на болниците, не може да бъде докарано изобщо, каза Гутериш. Газа "се превръща в гробище за деца", добави той.

Миналата седмица агенцията на ООН за хуманитарно подпомагане заяви, че са нужни 1,2 милиарда долара за посрещане на най-неотложните нужди на палестинците в Газа и на Западния бряг. Това е четирикратно над поисканата от нея сума в началото на октомври, малко след терористичното нападение на Хамас срещу Израел и последвалия израелски военен отговор.

Шефът на ООН изрази дълбоко безпокойство от засилващия се антисемитизъм и растящата омраза срещу мюсюлманите. Той добави, че има опасност конфликтът да се разрасне.

"Вече сме свидетели на вълна от изостряне на напрежението от Ливан и Сирия до Ирак и Йемен. Тази ескалация трябва да приключи", каза той и допълни: "Разумът и дипломацията трябва да надделеят."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 пострадали от бурите в страната ще получат еднократна помощ до 1512 лв.
Над 300 пострадали от бурите в страната ще получат еднократна помощ до 1512 лв.
Украински военен загина след взрив на боеприпас, скрит в подарък
Украински военен загина след взрив на боеприпас, скрит в подарък