НОВИНИ

След дни под руините: Българските спасители откриха петима оцелели (ВИДЕО)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:57, 10.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

След първоначалния шок пострадалите хора в Турция бавно започват да осъзнават всъщност какво е измерението на трагедията. Пострадалите обаче знаят, че не са сами. Четвърто денонощие спасители от над 70 държави са в мъчителна надпревара с времето, за да открият оцелели след земетресението. Екипи от различни краища на света действат в пострадалите райони. Български спасители откриха петима оцелели под руините в Турция.

Град Кахраманмараш. Екип от около 30 души и куче от Националната асоциация на доброволците в България са денонощно на терен. Там виждат очи, жадуващи за светлина от дни.

"Снощи единият от екипите на единия адрес намери трима живи, които бяха предадени на турските екипи да достигат до тях и да ги спасяват, понеже ние не разполагаме с тежка механизация, а пък друга част от този екип на друг адрес намериха двама живи, които тяхното вадене приключи", заяви Георги Влайков - ръководител на отряд доброволци.

Умората не отстъпва в надпреварата с времето, защото мотивацията е още спасени животи.

"Стараем се, затова сме дошли. Всички са доста изморени. Тук се живее при някакви условия от сорта ние сме на палатки на минус 12 градуса постоянна температура, днес даже е доста по-студено, няма слънце. Очакват в близките дни снеговалеж, така че сме в постоянно надпреварване с времето", заяви Георги Влайков - ръководител на отряд доброволци.

Български спасителни екипи има и в град Бесни, където помагат при издирването на оцелели. Отново денонощно.

"Работихме на 7 обекта, като успяхме да извадим двама пострадали от под развалините. Дете на 4 години и възрастен мъж. Нашият лекар успя да помогне на модула на Полша, като им оказа съдействие при хирургична операция под развалините", заяви Калоян Дончев - пожарникар.

След първоначалния шок пострадалите хора в Турция бавно започват да осъзнават всъщност какво е измерението на трагедията. Пострадалите обаче знаят, че не са сами.

"От моя приятелка, работеща на летището в Адана, където кацат всички самолети с международна помощ разбрах, че това са над 500 самолета в рамките не 3 - 4 дни. Много е силна помощта. Оценява се от наши познати и близки, че българите бяхме сред първите, които пристигнахме да помагаме", заяви Цветелина Тунтева - българка в Адана.

За тези, които са оцелели, и за тези, които помагат, приемането на реалните измерения на бедствието все още е трудно. Но и едните, и другите нямат време за мисли сега, защото часовете, в които спасението е възможно намаляват все повече.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-силните земетресения по света от 1900-а година насам?
Кои са най-силните земетресения по света от 1900-а година насам?
Баскетболният треньор Юлиян Радионов започва работа в спортното училище на Бургас
Баскетболният треньор Юлиян Радионов започва работа в спортното училище на Бургас