НОВИНИ

В сила ли е нов план Маршал за Украйна?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:50, 11.03.2023
8440
Чете се за: 13:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Въпреки че войната в Украйна продължава, Европейският съюз и международната общност вече плануват възстановяването на Украйна.

Какво ще е бъдещето на Украйна след войната и защо този процес ще превърне Европа в световна суперсила - вижте репортерския поглед на Светозар Костадинов в рубриката "След новините".

В началото на годината се проведе първата среща на Платформа за междуведомствена координация на донорите за Украйна. На нея се събраха високопоставени представители от Украйна, Европейския съюз, Г-7, европейски и световни финансови институции. Платформата за междуведомствена координация на донорите за Украйна организира помощта за страната спрямо своевременните ѝ финансови нужди, но и за бъдещото икономическо възстановяване.

Шест украински града са изравнени със земята. Много други населени места, съоръжения и критична инфраструктура са в руини и разрушенията продължават. Но от пепелта на разрушенията Украйна има всички шансове да се възроди с нова енергия. И за нейното възстановяване интерес имат и Европа, и света и вече правят заявки как да участват. Особено след като пандемия доведе до проблеми с веригата на доставки и показа зависимостта на Европа от трети страни, а войната пренареди енергийните глобални интереси.

Отсега е ясно, че възстановяването ще струва стотици милиарди, но всички ще спечелят от това. И новият план Маршал вече е в ход.

"Украйна е много бедна страна, а ние сме в глобална ситуация, в която много компании търсят да подсигурят и променят техните вериги за доставки и да се изтеглят от Китай. Ако вземете производството от Китай и го върнете обратно в Европа, аз вярвам, че след войната Украйна ще бъде много, много привлекателна дестинация, в която да насочите производството си. Съответно Украйна в общ план ще бъде магнит за преки чуждестранни инвестиции в ЕС и в Европа, веднага след войната", казва Якоб Киркегаард, старши сътрудник в "Германския фонд Маршал".

"Украйна разполага с много богати залежи, както на петрол, така и на газ - конвенционални и неконвенционални и тяхното развитие се спира най-вече от това, че няма либеразлизация на пазара, която да позволи на частни инвестиции да се намесят в развиването на тези ресурси и възстановяването след войната предоставят възможност за именно такава либерализация на пазара, която да позволи частни инвестиция заедно с всички фондове, които ще бъдат използвани за възстановяване на икономиката да развие този потенциал не само за петрол и газ, но и за възобновяеми източници и държавата да постигне едно много високо ниво на сигурност", смята Костанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Онези страни, които са оказали своята подкрепа в трудното военно време за украинците, ще бъдат и предпочитаните партньори във възстановяването на инфраструктурата и икономиката. Според последните изчисления на Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство, към средата на миналата година, пораженията възлизат на 350 млрд. долара. Но след руските атаки по гражданската и енергийна инфраструктура, сумата е нараснала значително. Това ще изисква координираните усилия на ЕС, Г-7 и други европейски и световни финансови институции. И те вече направиха първият си голям форум.

Въпросът сега е кой и как ще участва във възстановяването на Украйна. Ще избира, разбира се Украйна, но някои отговори и сега са ясни.

"Украинското правителство няма да бъде толкова гостоприемно към компании, които продължават да имат много близки връзки с Русия. Това, разбира се, включва Китай, Индия, включва много възникващи пазари по света. Абсолютно ще има предпочитание към западни компании. Знам също, че това ще включва България, която е много важен доставчик на амуниции за украинското правителство", посочва Якоб Киркегаард, старши сътрудник в "Германския фонд Маршал".

"Бихме искали Китай да има роля тук, защото искаме да имаме добри взаимоотношения с всички. Китай традиционно е една от най-големите износителки, партньори на Украйна, така че има смисъл за някакъв вид включване, но е спорен въпрос, защото Китай има много неясна позиция по въпроса за агресията", смята Макс Нефедов, ръководител на проекта "Русия ще плати", Висше училище по икономика - Киев.

"Въпреки добрите възможности, инвестиционния модел, който Китай налага със зависимост от китайски капитал, компании и работници, не е привлекателен за Украйна. Също така Китай не е предпочитан и от САЩ - основния военен партньор на Украйна. Така че няма да изглежда никак добре, ако украинското правителство допусне китайски инвеститори", допълва Якоб Киркегаард, старши сътрудник в "Германския фонд Маршал".

Още повече, че войната сега намалява значително военния потенциал на Русия, и вади Китай като военна сила, с която ще трябва в бъдеще НАТО да се съобразява. Има и още един фактор, който ще насочи бъдещите инвестиции към Украйна - отслабването на Китай като фактор за световната икономика.

"Украйна може да очаква един огромен поток от инвестиции, които ще започнат в момента, в който започне този процес на възстановяване от войната. Това означава, че има един човешки потенциал, който може да доведе до изключително ускорен икономически растеж, който да направи така, че страната да започне да върви именно към забогатяване към модернизиране и към развитие на всичкия този потенциал откъм човешки ресурси, откъм енергиен потенциал, включително за петрол и газ, но и възобновяеми източници. Това е един неизползван в момента, но огромен потенциал и като територия включително", казва Костанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

В тези процеси ЕС ще е най-активен най-вече заради очевидната европейска перспектива за Украйна. Още повече, че Украйна може да осигури енергийната сигурност на Европа за десетилетия напред. Страната разполага със залежи на природен газ и петрол, част от които се намират точно в окупираните от Русия територии. Възможностите за възобновяеми енергийни източници също са много големи. Членството на Украйна ще допринесе и за колективната сигурност в ЕС.

"Разширяването на ЕС означава промяна в договорите и досега ЕС нямаше волята го направи. Но Украйна промени това, защото няма съмнение, че нейният път е към ЕС. Мисля, че е реалистично да се случи до 10 до 12 години. Няма съмнение, че Украйна ще бъде пълноправен член на ЕС, но това също ще промени самият ЕС фундаментално. Ще имаме нов процес за взимане на решения, различен европейски бюджет. Защото очевидно почти половината от обработваемата земя е в Украйна. Украйна има втората или третата най-силна армия в света, със сигурност най-силната армия в Европа след военна победа от Русия. Така, че самият ЕС ще бъде военно много по-способен", казва Якоб Киркегаард, старши сътрудник в "Германския фонд Маршал" .

"Това е един шанс Украйна да поеме по път за много близка интеграция с ЕС и наистина да стане не само част от Съюза, но и една от основните движещи сили за това целия съюз, включително с Украйна, да постигне енергийна и климатична сигурност. Например, в Украйна има изключително голям потенциал да се използва инфраструктурата за газ като се има предвид не само за транспортиране на газ, но и за съхранение на газ, защото там потенциала е огромен и Украйна може да изиграе много важна роля именно като място за съхранение на газ за целия ЕС или най-малкото за източната част", посочва Костанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията .

"Украйна направи огромни промени в газовия сектор. Като страна, която е била напълно зависима от руския газ, нямаше газов пазар, нямаше конкуренция, всички сделки се случваха някъде под масата, скрити от погледа. Сега имаме газов пазар, имаме връзки с много европейски страни, а ние сме надежден партньор", изтъква Макс Нефедов, ръководител на проекта "Русия ще плати", Висше училище по икономика - Киев.

Разбира се, до членството Украйна трябва да извърви дълъг път на реформи, но по всичко личи че това ще стане бързо. Войната със сигурност ще катализира нужните промени. Така както се случи след 2014 г. след анексията на Крим.

"Украйна показа най-бързите и изключителни реформи, които светът виждал. Напълно промени и изгради много модерна и прозрачна система за доставки, заради която спечели много международни награди. Украйна направи големи стъпки в антикорупционната си реформа - отворени електронни декларации за милиони правителствени представители. Това е безпрецедентно. Украйна възстанови антикорупционните си институции и изгради Национално антикорупционно бюро, Специализирана антикорупционна прокуратура, Върховен антикорупционен съд. Те бяха създадени от нулата, за да влязат нови хора. Украйна направи огромна реформа в банковия сектор. Националната ѝ банка е с висока оценка за прозрачност и ефективност", допълва Макс Нефедов.

Големият интерес на европейските и световни финансови институции няма да отмени отговорността на Русия да плати част от сметката за нанесените щети. Дали чрез замразените държавни или частни активи - Централната банка на Русия е заявила блокирани 350 млрд. долара, други 21 милиарда са замразените от ЕС на руските олигарси.

"Ние представихме различни опции на страните членки за това как да накарат Русия да плати за причинените поражения, включително възможността да се създаде нова структура, която да използва руски обществени замразени и активи, което покрива и активи на руската централна банка", заяви Ана Писонеро - говорител на ЕК за Съседство, разширяване и международни партньорства.

Активирането на плановете за възстановяване на Украйна дават надежда за скорошен край на войната. В този процес тя има очистителна сила. Срива до основи градове, но заличава и корупцията и зависимостите, които cа тровили страната десетилетия наред. И Украйна ще възроди от пепелта по-силна.

"Това е постижимо, защото голяма част от корупцията и корупционното влияние в украинското общество идва от Русия. Това влияние след войната ще изчезне. Също така не мисля, че украинците, които сега се бият в окопите, ще се върнат от войната и ще кажат: "О, ние си искаме обратно това, което имахме". Те ще искат чисто, отговорно управление", убеден е Якоб Киркегаард, старши сътрудник в "Германския фонд Маршал".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България за жени триумфира с титлата в многобоя на Гран При на Марбея
Ансамбълът на България за жени триумфира с титлата в многобоя на Гран При на Марбея
Как малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата със саботажа срещу "Северен поток"
Как малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата със саботажа срещу "Северен поток"