НОВИНИ

След срещата на Г-7: Какви са позициите за войната в Украйна, Китай и Северна Корея

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:17, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Външните министри от Г-7 осъдиха "безотговорната ядрена реторика" на Русия като "неприемлива" и призоваха Китай да действа като отговорен член на международната общност.

Дипломатите се обявиха против действията на Пекин за милитаризация на Южнокитайско море и подчертаха, че позицията им за Тайван остава непроменена.

Позициите бяха заявени в заключително комюнике след тридневна среща в японския курортен град Каруизава. Участниците осъдиха плановете на Москва да разположи ядрени оръжия в Беларус и обещаха, че страните, които помагат на Русия във войната с Украйна, ще платят "тежка цена".

Русия нарушава обещанията си към страните, които зависят от зърното, блокирано в Украйна, заяви след края на срещата американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той отбеляза, че страните в цял свят очакват от Съединените щати да управляват отношенията с Китай по отговорен начин, а този процес започва с ангажираност и наличие на линии за комуникация.

Първите дипломати от Седемте най-богати държави обявиха, че са по-единни от всякога в позициите си по отношение на Тайван и Украйна.

Външните министри на страните от Г-7 обсъдиха Тайван, Северна Корея и Украйна

"За съжаление руската инвазия се проточва. За да приключи това възможно най-скоро, както е посочено в резолюцията на Общото събрание на ООН, подкрепена от над 140 страни, Русия трябва да изтегли войските си незабавно и да спре инвазията. За да чуе Русия гласовете на международната общност, вярваме, че е важно да подкрепим Украйна, която се опитва да защити страната си от незаконна инвазия, както и да продължим санкциите срещу Русия", заяви Йошимаса Хаяши, министър на външните работи на Япония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят в Благоевград няма пари за отопление и заплати
Музеят в Благоевград няма пари за отопление и заплати
Мъж простреля 16-годишно момче в Мисури заради сгрешен адрес
Мъж простреля 16-годишно момче в Мисури заради сгрешен адрес