НОВИНИ

Случаят "Карлос Гон": Предполагаеми помагачи бяха предадени на японските власти

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:01, 02.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двама американци бяха предадени на японските власти във връзка със случая Карлос Гон. Предполага се, че те са помогнали на бившия шеф на "Нисан" да избяга от домашен арест в Япония за Ливан през декември 2019 г. Мултимилионерът е обвинен във финансови машинации. Смята се, че е нанесъл щети на "Нисан" за 90 милиона долара.

Предполагаемите съучастници на Карлос Гон са баща и син. Майкъл и Питър Тейлър бяха обвинени миналата година, че са помогнали на Гон да се скрие в сандък, подобен на куфар и да избяга от Япония с частен самолет. Според прокурорите на двамата американци са били платени милион и 300 000 долара.

60-годишният Майкъл Тейлър е ветеран от американските специални части и специалист по сигурността. Според някои издания той е организирал две дузини бягства като е вземал от клиентите между 20 000 и 2 милиона долара. Синът му Питър е на 28 г. Според следствието двамата са се срещнали с Гон в токийски хотел през декември 2019 г. Бившият шеф на "Нисан" вече е бил избягал от домашен арест.

Тримата отиват на международното летище в Осака, където товарят без проверка Гон в куфар за звукова апаратура на самолет за Турция. Оттам бившият мениджър бяга в Ливан, където се намира и в момента.

Преди седмица Турция осъди трима души за помагачество на Карлос Гон - двама пилоти и представител на авиокомпания. Пилотите настояваха, че нямат вина.

"Не взехме пасажера и багажа от Африка, а от Япония, страна с най-развитата в света технология. Кутиите и багажът бяха проверени от японските власти в Осака и качени на самолета", заяви пилотът Ноян Пасин.

Присъдите на турския съд са 4 години и два месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на 3 март: Затварят за движение прохода "Шипка"
В навечерието на 3 март: Затварят за движение прохода "Шипка"
Къде са най-интересните сблъсъци по места на вота
Къде са най-интересните сблъсъци по места на вота