НОВИНИ

Собственикът на фабрика "Евлоги Георгиев" може да получи акт заради несистемно поддържане на културна ценност

bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 25.06.2021
Чете се за: 01:10 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на културата оповести резултатите от извършената проверка на първата текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев в Карлово. От културното ведомство са посочили, че предстои издаване на принудителна административна мярка по отношение на сегашния собственик.

Прилагането на мярката не изключва възможността за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на собственика за системно неподдържане на груповата недвижимата културна ценност.

Проверката е извършена във връзка с писмо на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от Закона за културното наследство на груповата недвижима културна ценност.

От Министерството на културата са посочили още, че съгласно процедурата по чл.72-73 от Закона за културното наследство ще бъде приложена и по отношение на "Вила на Евлоги Георгиев", съставна част от груповата недвижима културна ценност "Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев", която е собственост на Община Карлово, която също е в аварийно състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глушкова и Динев са финалисти на турнир по тенис от ITF в Казахстан
Глушкова и Динев са финалисти на турнир по тенис от ITF в Казахстан
УЕФА похвали съдията, реагирал „перфектно“ в ситуацията с Ериксен
УЕФА похвали съдията, реагирал „перфектно“ в ситуацията с Ериксен