НОВИНИ

Спират програмите за ограничаване на заразата с ХИВ и други полово предавани инфекции

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:18, 09.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

Програмите за ограничаване на заразата с вируса на ХИВ и други полово предавани инфекции спират работа. Причината е, че от здравното министерство все още не са обявили обществена поръчка за новите програми. Това ще остави без контрол разпространението на инфекциите сред уязвимите групи поне за 7 месеца, прогнозират неправителствените организации, които работят по ограничаване на щетите.

Програмите в София и Варна вече не работят. Предизвестен край, ясен отдавна. Последният път обществените поръчки минали за 7 месеца. И за да няма прекъсване сега, новият конкурс трябваше да се обяви през ноември.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Ще се отрази така, както се отрази предните две години, в които имаше прекъсване. Няма да знаем какво се случва в групата, няма да има услуги особено сред инжекционно употребяващите наркотици в момента в София всичко прекъсва. Вероятността да имаме нови инфекции с ХИВ, други кръвно преносими инфекции и не просто да имаме нови инфекции, а да не знаем за тях е доста голяма.

Десетилетия България успяваше да задържи ниско ниво на разпространение на ХИВ, много организации и структури бяха обучени, изградиха капацитет - сега усилията им се обезсмислят

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Конкретно нашата организация по всяка вероятност ще прекрати своята дейност след 22-годишно съществуване и след като ние бяхме така пионерите, хората които създадохме методологията в нашите области и които обучавахме другите.

От здравното министерство обясняват, че не са обявили по-рано обществена поръчка, заради все още действащите договори по превенция, после пък мерките по COVID епидемията попречили. А новата програма предвиждала по-разширен обхват на уязвимите групи в 22 области, за което са били предвидени 1 милион лева. Но изграждането на капацитет тепърва сред организациите, със сигурност ще отнеме много време.

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве": Аз дълбоко се съмнявам, че в 22 града ще бъдат намерени онези организации, които изградиха капацитет в продължение на повече от 15 години с парите, които инвестира глобалния фонд.

Програмата за контрол на инфекциите сред проституиращи и зависими в Бургас и Пловдив имат още една седмица работа. След това и те спират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строг контрол на "Кулата - Промахон", преминава се безпроблемно
По-строг контрол на "Кулата - Промахон", преминава се безпроблемно
Продължава протестът след акцията на прокуратурата в президентството
Продължава протестът след акцията на прокуратурата в президентството