НОВИНИ

Сравнение на Флоренция с "лека жена" предизвика възмущение

 Флоренция
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:03, 30.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Масовият туризъм е превърнал Флоренция в "проститутка", каза директорката на един от най-големите музеи в града, предизвиквайки възмущението на политически лидери, включително на италианския министър на културата, предаде АФП.

"След като един град проституира, за него е трудно да стане отново непорочен", каза пред репортери по време на събитие Сесили Холберг, директор на Галерията на Академията, където се намира прочутата статуя на Давид на Микеланджело.

"Флоренция е много красива и бих искала да се върне при своите граждани, а не да бъде смазана от туризма", добави германската историчка, ожалвайки улиците, колонизирани от магазини за сувенири.

Снимка: БТА

Според Холберг, цитирана от в. "Република", обаче "вече е твърде късно". Директорът на Галерията на Академията смята също, че ако не бъдат наложени ограничения, няма "никаква надежда".

Впоследствие музеят публикува изявление, в което Сесили Холберг се извинява, че е използвала "неподходящи думи" за града, който обича.

"Това, което исках да кажа, е, че Флоренция трябва да стане свидетел в името на цяла Италия на все по-устойчив туризъм, а не на масов туризъм", обясни тя.

Снимки: Pixabay

Министърът на културата Дженаро Санджулиано обаче счете коментарите ѝ за "сериозни и обидни" за Флоренция и Италия като цяло, и заплаши да предприеме действия, след като "прецени всички подходящи мерки" в рамките на действащото законодателство.

Заместник-кметът на Флоренция Алесия Бетини също изрази несъгласие с изказването на Холберг. Бившият премиер Матео Ренци, сенатор от Флоренция, апелира Холберг да се извини или да подаде оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамас проучва ново предложение за прекратяване на огъня в Газа
Хамас проучва ново предложение за прекратяване на огъня в Газа
ЦСКА надви Тренчин за първи успех на турска земя
ЦСКА надви Тренчин за първи успех на турска земя