НОВИНИ

Сребро за България на европейското първенство по ски-ориентиране

Станимир Беломъжев
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 26.01.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Станимир Беломъжев спечели сребро на Eвропейското първенство по ски-ориентиране, което се провежда край Чепеларе.

Българинът се нареди втори на дългата дистанция, като по 30-километровото трасе финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, бронзът заслужи за Андрей Ламов от Русия.

„Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120... При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми беше да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране,“ заяви Станимир Беломъжев минути след финала.

Националът остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата миналата събота, като се нареди 4-ти в спринтовата дистанция. След това, преди два дни малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-добрия ни състезател да спечели отличие в средната дистанция, въпреки че бе лидер до пета точка. По средата на разстоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг, ската му се заби в скрит замръзнал клон, който счупи автомата и възпрепятства пътя на българина към финала.

Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една световна титла за мъже (2017 година) и две за младежи. Наред с това българинът е трикратен световен шампион от университетски надпревари.

Европейското първенство в родопската зимна перла Чепеларе завършва утре с класическата щафета.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Шанел" представи новата си колекция
"Шанел" представи новата си колекция
Антикорупционната комисия в парламента ще изслуша Сотир Цацаров утре
Антикорупционната комисия в парламента ще изслуша Сотир Цацаров утре