НОВИНИ

Среща в Белия дом: Джо Байдън и Олаф Шолц потвърдиха подкрепата си за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:52, 04.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
САЩ
Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха във Вашингтон. Двамата лидери обсъдиха войната в Украйна и отново потвърдиха подкрепата си за Киев.

Тихо работно посещение - без журналисти и бизнес делегация, без пресконференция след официалната среща с президента на САЩ Джо Байдън. Така премина визитата на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Двамата лидери потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна.

Джо Байдън благодари на Олаф Шолц за предоставената военна подкрепа за украинците и определи като историческа решимостта на Германия да се откаже от руските петролни продукти. Шолц подчерта добрите отношения със САЩ. Двамата направиха кратки изявления в Овалния кабинет, преди да се оттеглят за лична среща при закрити врата.

"Искам да Ви благодаря, Олаф, за силното и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света. Заедно изпълнихме обещанието си. Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Снимки: БГНЕС

"Наистина е важно, че действахме заедно, че се организирахме и оказвахме необходимата подкрепа за Украйна през цялото това време. В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Това е второто посещение в САЩ на Олаф Шолц в рамките на мандата му. Първото беше на 7 февруари 2022 г., когато Русия струпваше войски на границата си с Украйна. Настоящата му визита е в момент, когато Вашингтон проучва мнението на близките си съюзници относно възможността за налагане на санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
25 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
Облачно време и днес
Облачно време и днес