НОВИНИ

Столтенберг: НАТО няма планове да разполага войски в Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:24, 30.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В случай на руска инвазия в Украйна - НАТО няма планове да разполага бойни части там, защото Украйна не е член на Алианса. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обясни, че фокусът на НАТО е върху предоставянето на подкрепа на украинските сили.

"Имаме несигурност относно реалните намерения на Русия в Украйна". Така отговори генералният секретар на НАТО на журналистически въпрос дали заплахата от руска инвазия е неизбежна. Алиансът, обаче, не възнамерява да се намесва пряко в конфликта, при евентуално нахлуване на Русия в Украйна.

Не планираме да разполагаме войски на НАТО в Украйна. Натовски съюзници провеждат учения, оказваме подкрепа и за модернизиране на отбранителните им сили, включително в областта на киберзащитата. Съюзниците ги снабдяват и с оборудване и оръжия. Правим необходимото, за да подсигурим на Украйна възможността да се защитава. Но Украйна не е член на НАТО и за нея не важи това, което за членките на Алианса - че при атака срещу един от съюзниците, ще последва удар от всички страни в пакта, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Кризата в Украйна може да има много сериозни последствия върху европейската енергетика, каза Столтенберг. По думите му, е много вероятно Русия да е манипулирала европейския газов пазар, умишлено забавяйки доставки.

Европейската енергетика се оказа прекалено зависима от един единствен доставчик на природен газ. Ето защо трябва да се фокусираме върху диверсификация на доставките, допълни Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Специално пред БНТ: Постоянният представител на България в НАТО: Очакваме деескалация от Русия

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че страната му планира да удвои броя на войските си в Източна Европа. Великобритания е предоставила на Украйна противотанкови оръдия, провеждат се и обучения на украински войници.

Външният министър Тръс отрече Лондон да планира изпращането на свои части в Киев.

Мислим, че е много вероятно Владимир Путин да планира инвазия в Украйна и ще направим всичко възможно по дипломатически път да го накараме да се въздържа от подобни действия, каза Лиз Тръс, външен министър на Великобритания.

Очаква се в началото на седмицата Борис Джонсън да разговаря по телефона в руския президент Владимир Путин. Британският първи дипломат и министърът на отбраната ще посетят Москва в опит за потушаване на зараждащия се конфликт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое надви Шумен за осма победа в НБЛ
Берое надви Шумен за осма победа в НБЛ
Украинци и руснаци протестираха заедно - не искат война
Украинци и руснаци протестираха заедно - не искат война