НОВИНИ

Столтенберг предупреди, че войната в Украйна може да продължи години

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:47, 19.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Западът трябва да бъде готов, че конфликтът в Украйна ще продължи с години. Според него войната коства много, но няма по-висока цена от тази Москва да постигне целите си. Междувременно от руското министерство на отбраната съобщават за сериозен напредък при офанзивата си в Донецка област.

Москва съобщи за сериозен напредък при офанзивата си в Северодонецк. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че украински офицери и генерали са били убити в Днепропетровска област.

С ракети "Искендер" беше поразен и завод за ремонт на танкове в Харков.

"Офанзивата в Северодонецк се развива по план. Частите на Луганската народна република, подкрепени от силите на Руската федерация, са освободили Метьолкине. Все повече украински войници се отказват от водене на сражения. Те нямат нито сили, нито военна мощ. 57-ма меганизирана бригада свали оръжията и напусна позициите си в Лисичанск", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Съобщава се, че в района на Николаев за унищожени големи количества гаубици и военни транспортни средства, доставени на Украйна от западни държави преди дни. От руското външно министерство разпростаниха днес коментар на Сергей Лавров относно предоставените от Съединените щати оръжия на Украйна.

"Съединените щати се опитват да постигнат това, което отдавна са дали като заявка: искат Русия да си знае мястото. Смятат, че нямаме право да мнение по международни въпроси, искат Русия да се съобразява с правилата, наложени от Съединените щати. Но е пределно ясно, че няма да постигнат успех", заяви Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Володимир Зеленски посети за първи път южния фронт в страната. След обиколката си в Николаев, където видя тежките поражения в града и разговаря с военни и лекари, държавният глава беше и в Одеса. От началото на военните действия, градът е подложен на периодичен обстрел. Зеленски проведе заседание с представители на местната власт, на което бяха обсъдени действия за отбраната на региона и начините за организиране на коридор за износ на зърно. Ако Русия успее да овладее Николаев и Одеса ще лиши Украйна от излаза на Черно море, обясняват експерти.

"Няма да дадем юга на никого. Ще си възвърнем всички превзети територии по море и суша. Срещнах се с военните ни в Николаев и Одеса. Загубите там са чувствителни. Разрушенията са огромни - къщи, инфраструктура. Ситуацията е тежка", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подкрепата за Украйна трябва да продължи. Според него конфликтът може да продължи години, а помощта трябва да бъде не само военна, а и свързана с увеличаващите се цени на енергоносителите и хранителните продукти.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна победи Славия в контрола
Спартак Варна победи Славия в контрола
Икономисти пред "Бизнес.БГ": Данъците ще се увеличат, ако актуализацията на бюджета бъде приета
Икономисти пред "Бизнес.БГ": Данъците ще се увеличат, ако актуализацията на бюджета бъде приета