НОВИНИ

Столтенберг: Ще договорим многогодишна програма за помощ на Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
18:35, 07.07.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

На Срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на Алианса. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг дни преди ключовата среща.

Очаква се, също така, съюзниците да приемат пакет за Украйна, който да доближи Киев още повече до НАТО. Междувременно се очаква САЩ да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара. Този тип боеприпаси са забранени със специална конвнеция от 2008 г., по която САЩ не са страна.

България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците

На 17-ия месец от войната на Русия в Украйна съюзниците ще договорят пакет в помощ на Киев от три елемента, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Първо, ще договорим многогодишна програма за помощ, за да осигурим пълна оперативна съвместимост между украинските въоръжени сили и НАТО. Второ, ще надградим политическите си връзки, създавайки Съвет НАТО-Украйна. И, трето - очаквам лидерите на съюзниците да препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и да се обединят около това как да доближим Украйна по-близо до тази цел.

Въпреки че няма да оповестят конкретна дата кога Украйна може да се присъедини към НАТО, съюзниците ще изпратят ясен политически сигнал, че това ще се случи, когато условията позволяват.

"Руската война на агресия срещу Украйна продължава да бушува. За 500 дни Москва донесе смърт и разрушения в сърцето на Европа, имайки за цел да унищожи Украйна и раздели НАТО. Нашата Среща на върха ще изпрати ясно послание: НАТО е обединено и руската агресия няма да има резултат".

Визитата на Зеленски в България - с кого говори и какво каза

Столтенберг коментира и намерението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси за Украйна, каквито използват и Киев, и Москва. Тези боеприпаси са забранени от повечето държави заради потенциала им да убиват и осакатяват цивилни.

"Русия използва касетъчни боеприпаси в бруталната си война на агресия, за да нападне друга страна. Докато Украйна ги използва, за да се защитава. Най-добрият начин да спре тази брутална война е, като президентът Путин и Русия спрат да атакуват други държави".

След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция

На Срещата на върха ще бъдат приети и три нови регионални отбранителни плана на Алианса: Север, Център и Югоизток, покриващи със способности и въоръжения Атлантика; Северна и Централна Европа; Черноморието и Средиземно море.

"За да изпълним тези планове, НАТО поставя 300 000 войници във висока степен на готовност, включително съществена военновъздушна и военноморска бойна мощ", посочи Йенс Столтенберг.

Очаква се съюзниците да приемат, че двата процента от БВП инвестиции за отбрана ще бъдат вече не таван, а минимум, който трябва да покрият. В разпространения годишен преглед на разходите за отбрана НАТО очаква България да достигне 1,84% от БВП за отбрана, или 1,9 милиарда долара.

Това ни нарежда на 15-то място от 31 страни-членки. Ръстът в Алианса е 8,3% тази година, което е най-голямото увеличение от десетилетия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем българи се класираха за полуфиналите на световното първенство по кану-каяк до 18 и до 23 години
Седем българи се класираха за полуфиналите на световното първенство по кану-каяк до 18 и до 23 години
Безплатни тренировки по плуване за деца във Варна
Безплатни тренировки по плуване за деца във Варна