НОВИНИ

Тръмп с победа в Невада, Байдън с разследване дали е добре с паметта

Съдебните сюжети все повече ожесточават битката за Белия дом

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:19, 09.02.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

9 месеца преди президентските избори в Съединените щати съдебни сюжети ожесточават битката за Белия дом. Основни претенденти за президентския пост се очертават сегашният президент Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп. Байдън няма да бъде подведен под отговорност, че неправилно е съхранявал секретни документи. Според проведено разследване, обаче, сегашният президент има проблеми с паметта.

В надпреварата за президентски кандидат на републиканците, Тръмп спечели убедително в Невада и на Вирджинските острови. Но във Върховния съд на Съединените щати започнаха изслушвания по казуса дали Доналд Тръмп може отново да се кандидатира за президент.

Непланирана, но емоционална пресконференция на Белия дом повдигна много въпроси в американското общество.

"Паметта ми е добре. Вижте какво свърших, откакто съм президент", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Гневната реакция на американския президент е насочена срещу разследване, според което, докато Джо Байдън е бил вицепрезидент в управлението на Барак Обама, неправилно е съхранявал класифицирана информация за войната в Афганистан.

Байдън няма да бъде обвинен в престъпление, тъй като е сътрудничил на разследването. В доклада, обаче, се посочва, че в паметта на президента има "пропуски", включително за много лични събития.

"Споменава се, че не си спомням кога е починал сина ми. Как по дяволите, се осмеляват да повдигат този въпрос. Когато ми го зададоха, си помислих: Какво по дяволите ги засяга това? Няма нужда някой да ми напомня кога синът ми почина", посочи Джо Байдън.

Докато президентът се опитваше да опровергае твърденията за уязвимостта на възрастта си, той неволно нарече египетския лидер Абдел ал Сиси "президент на Мексико", коментирайки кризата в Близкия изток.

Изводите от 15-месечното разследване помрачиха атмосферата в лагера на Байдън. Съмишлениците на Доналд Тръмп, обаче, празнуват поредната му победа. На вота в Невада за кандидат-президент на републиканците срещу него се изправи само един претендент, пасторът- бизнесмен Райън Бинкли. Тръмп вече има победи в Айова и Ню Хемпшир.

"Изпреварваме всички. Има ли някакъв начин да свикаме изборите следващия вторник?", попита Байдън.

Но дали Тръмп ще стигне до Белия дом - думата имат и върховните съдии. Те разглеждат делото от Колорадо, където той беше отстранен от листата на кандидатите заради 14-ата поправка в американската конституция. Тя забранява на участници в бунтове и въстания да заемат федерални длъжности. Според адвокатите на Тръмп, президент не е федерална длъжност.

"Надявам се, че Върховният съд ще помогне на страната ни и на демокрацията", посочи Доналд Тръмп.

Очакванията са върховните съдии да се произнесат преди "Супер вторника" на 5 март, когато в много щати ще се проведат първични избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия спечели гостуването си на Дея спорт в НВЛ
Славия спечели гостуването си на Дея спорт в НВЛ
Шаби Алонсо: Мачът с Байерн Мюнхен ще бъде емоционален и интензивен
Шаби Алонсо: Мачът с Байерн Мюнхен ще бъде емоционален и интензивен