НОВИНИ

Турция започва доставки на газ от находището в Черно море на 20 април

турция откри голямо находище природен газ черно море
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:11, 14.04.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Доставките на природен газ от находището "Сакария" в турския сектор на Черно море ще започнат в четвъртък, 20 април. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, докато отговаряше на въпроси на журналисти след петъчната молитва в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

По-нататък държавният глава очерта стъпките за възстановяване на зоната на земетресението от февруари. Той заяви, че активната фаза на възстановяване продължава в единадесет провинции в южната и югоизточната част на страната.

"Обърнахме се към хората с призив да ни дадат една година за отстраняване на последиците от бедствието. През този период планираме да построим и да предадем ключовете на нови апартаменти на гражданите, които са загубили домовете си", каза политикът.

Газът от находището в турския участък на Черно море ще започне да постъпва в домовете през първата половина на май тази година. Това съобщи от своя страна Мелих Хан Билгин, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Турската петролна корпорация (TPAO).

Доставките на газ ще се осъществяват на етапи, отбеляза той. "На първия етап нуждите на домакинствата ще бъдат задоволявани от дневен добив на газ от 10 млн. куб. м. През втората фаза нуждите на Турция ще бъдат задоволени на 40%. През 2028 г., т.е. в рамките на третата фаза, дневният добив на газ ще бъде 60 млн. куб. м", каза Билгин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти: Няма съмнение, че ще водя Реал и през следващия сезон
Анчелоти: Няма съмнение, че ще водя Реал и през следващия сезон
Гуардиола: Ако загубим от Лестър, битката за титлата приключва
Гуардиола: Ако загубим от Лестър, битката за титлата приключва