НОВИНИ

Учени алармират за предаването на коронавируса на повече от 2 метра

учени алармират предаването коронавируса повече метра
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:39, 06.07.2020
Чете се за: 00:30 мин.
Здраве

Международна група от 239 учени призова в понеделник властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция.

В коментар, появил се в списание Clinical Infective Diseases, експертите написаха, че проучванията показват "извън всякакво съмнение", че вирусите могат да пътуват десетки метра във въздуха, а анализите на някои събития показали, че същото важи и за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

"Измиването на ръцете и социалното дистанциране са подходящи, но според нас, недостатъчни за осигуряване на защита от дихателни микрокапчици, пренасящи вируси, пуснати във въздуха от заразени хора", написаха авторите, водени от Лидия Моравска от Техническия университет в Куинсленд.

Техните препоръки включват по-голяма вентилация за закрити помещения; въвеждането на високоефективни въздушни филтри и ултравиолетови лампи; и да се избегне пренаселеността в сградите и в обществения транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха новия състав на френското правителство
Обявиха новия състав на френското правителство
Събрани са средствата за лечението на едногодишната Димана
Събрани са средствата за лечението на едногодишната Димана