НОВИНИ

Ученическата раница става по-лека с е-учебниците

Учениците ще могат да се възползват от тях безплатно

Ученическата раница става по-лека с е-учебниците
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 18.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Освен печатните учебници, които тази година за първи път гимназистите получават безвъзмездно, те могат да използват и техните е-четими варианти, също напълно безплатно. Издателска група „Просвета“ предоставя пълен достъп до всички свои електронно четими варианти на учебниците по общообразователна подготовка за горния курс. Те са част от платформата е-просвета и включват всички предмети, изучавани в училище.

„Каква е разликата между е-четимия вариант и напълно електронния учебник? И двата вида дигитални учебници се отварят на компютър, таблет или телефон. Това е голямо предимство, защото не се налага учениците да ги носят в раницата. Удобни са за четене по всяко време и на всяко място, ако имат интернет на устройството си. Е-четимият вариант представлява PDF-копие на печатното издание, но за разлика от електронния учебник, не съдържа допълнителни интерактивни елементи, като кратки е-уроци, аудиоуроци, видеоуроци с учител, интерактивни тестове, диктовки, анимации и много други видове ресурси, които правят електронния учебник много по-ценен, поясняват от издателството.

Достъпът до е-четимите варианти става лесно и бързо. Ако все още не е регистриран, ученикът или родителят трябва да си създаде профил с потребителско име и парола. После трябва да избере секция „Учебници“ (горе вляво на екрана), а след това – клас и предмет, за да се зареди на екран учебникът, който потребителят желае да ползва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет прие компенсациите за бизнеса за скъпия ток
Служебният кабинет прие компенсациите за бизнеса за скъпия ток