НОВИНИ

УЕФА въвежда сериозни промени в европейските клубни турнири от 2024 г.

bnt avatar logo
от Калоян Николов
18:23, 19.04.2021
Чете се за: 01:01 мин.
Европейски футбол
уефа въвежда сериозни промени европейските клубни турнири 2024

Президентът на УЕФА Александър Чеферин потвърди новия формат на Шампионската лига, който ще бъде въведен в употреба от 2024 година. Промените предвиждат увеличение на участващите отбори от 32 на 36, както и по-дълга групова фаза.

Отборите вече няма да се разпределят в осем групи, а всички ще участват в една голяма група. Всеки тим ще изиграе по десет мача срещу десет различни съперника, пет у дома и пет като гост, след което ще се направи крайно класиране. Първите осем отбора в него се класират за осминафиналите на турнира, докато тимовете от 9-та до 24-та позиция ще играят плейофи в два мача на разменено гостуване, за да определят останалите осем осминафиналиста. Елиминационната фаза остава непроменена.

Подобен ще бъде и форматът на Лига Европа, където ще се играят по осем мача в груповата фаза, както и на новия турнир на УЕФА Лига Европа на конференциите, който ще е трети по сила, където ще има по шест мача в груповата фаза. Предстои да бъде решено дали тези два турнира също да бъдат разширени до 36 отбора.

Допълнителните четири места в Шампионската лига ще бъдат разпределени по следния начин: едно от местата отива за тима, завършил на трето място в петото по сила първенство в Европа (към момента това е френската Лига 1); втората квота ще бъде прибавена към така наречения шампионски път, като по този начин вече пет шампиона от по-слабите първенства (включително и българската Първа лига) ще намират място в груповата фаза. Другите две квоти ще бъдат за отборите с най-висок клубен коефициент за последните пет години, които не са се класирали за Шампионската лига (към днешна дата това биха били петият и шестият в класирането на английската Висша лига Челси и Ливърпул).

Всички мачове от Шампионската лига ще се играят през седмицата, с изключение на финала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото срещу добива на газ в Добруджа приключи, очаква се решението
Делото срещу добива на газ в Добруджа приключи, очаква се решението
Два ансамбъла извиха хоро пред МС с призив за държавна подкрепа
Два ансамбъла извиха хоро пред МС с призив за държавна подкрепа