НОВИНИ

Унай Симон - Грешникът, който се превърна в герой

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:18, 06.07.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Броени часове ни делят от първия 1/2 финал на УЕФА Евро 2020, който ще противопостави един срещу друг отборите на Италия и Испания.

Двубоят е от 22.00 часа на стадион "Уембли" в Лондон и ще може да бъде проследен НА ЖИВО в ефира на БНТ 1, БНТ 3, както и на bntnews.bg/sport

Безспорно като една от най-големите звезди в мача се очертава вратарят на италианците Джанлуиджи Донарума, но неговия колега под рамката на Испания Унай Симон предизвика не по-малък интерес след отличното си представяне при дузпите срещу Швейцария в 1/4 финала.

Вратарят на Атлетик Билбао отрази ударите на Фабиан Шер и Мануел Аканджи, превръщайки се в герой за своя тим по пътя към успеха срещу "кръстоносците".

Само четири дни преди страхотните му изяви в Санкт Петербург обаче, Симон беше разпънат на кръст заради нелепия си автогол в мача срещу Хърватия.

Тогава 24-годишният вратар не успя да овладее върната към него топка и изпрати топката право към вратата, отбелязвайки поредния автогол на шампионата.

Впоследствие мачът се превърна в истински трилър, като в крайна сметка испанците надделяха с 5:3 след продължения.

Грешката на Симон пък очаквано предизвика въпроси дали Луис Енрике няма да преосмисли решението си за това кой да бъде неговия първи избор за вратата на Испания срещу Швейцария.

Селекционерът все пак отново заложи на стража на Билбао и не сбърка. През редовното време и продълженията Унай нямаше много работа, но въпреки това "кръстоносците" стигнаха до гол чрез Джердан Шакири, който се възползва от груба грешка в испанската отбрана.

Така след 120 минути игра, 11-метровите наказателни удари трябваше да определят кой отбор ще продължи към 1/2 финалите.

Както вече казахме, Симон хвана два удара, което се оказа решаващо за триумфа на Испания, а освен това осигуриха на вратаря наградата за "Играч на мача".

По този начин Унай Симон затвори устата на всички свои критици и недвусмислено показа защо е титулярния избор за вратата на Луис Енрике за сметка на Давид Де Хея и Роберт Санчес.

Със сигурност тази вечер на "Уембли" Симон отново ще трябва да бъде на висота, тъй като този път срещу Испания излиза непобедимата Италия, която до момента впечатлява с представянето си и изглежда като изявен фаворит за трофея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Кременлиев: Арда не отстъпва на грандовете в България
Емил Кременлиев: Арда не отстъпва на грандовете в България
Актьорът Васил Бинев в ролята на футболен коментатор
Актьорът Васил Бинев в ролята на футболен коментатор