НОВИНИ

Унгария блокира общо изявление на държавите от ЕС за годишнината от войната

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 23.02.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Европа знаме Европейски съюз
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Лидерите на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския парламент Роберта Мецола излязоха тази вечер със съвместно изявление по повод втората година от началото на войната. Унгария блокира приемането на обща позиция на всички държави-членки от ЕС, затова позицията е само на лидерите на трите европейски институции.

"Две години на насилие, бруталност, терор и унищожение. Никога няма да забравим първоначалния шок от атентата, ужаса от събитията в Бородянка, Буча, Мариупол", казват фон дер Лайен, Мишел и Мецола.

Според тях, въпреки продължаващите зверства и страдания, Украйна стои твърдо, а героичният украински народ демонстрира сила и решителност в защитата на родината си и в борбата за своята свобода и споделените европейски ценности.

Тримата лидери подчертават, че Европейският съюз винаги ще подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Те припомнят, че незаконното анексиране на Крим и Севастопол преди 10 години бележат началото на продължителната агресия на Русия срещу Украйна.

Според тримата председатели, Русия и нейното ръководство носят цялата отговорност за тази война и нейните глобални последици, както и за извършените тежки престъпления. ЕС е решен да подведе Путин и приближените му под отговорност, включително за престъплението агресия.

Лидерите на евроинституциите заявяват, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ще продължи своята силна и непоколебима политическа, военна, финансова, икономическа, дипломатическа и хуманитарна подкрепа, за да помогне на Украйна да се защити, да защити хората, градовете и критичната си инфраструктура, да възстанови териториалната си цялост, да върне хилядите депортирани деца и да сложи край на войната.

В становището се припомня, че Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и ще й помогне по пътя й към членство в ЕС.

"Европейският съюз ще продължи да предоставя на Украйна и редовна и предвидима финансова подкрепа. Пакетът от финансова помощ от 50 милиарда евро за 2024-2027 г. ще помогне на Украйна да посрещне непосредствените си нужди, да възстанови своята икономика и общество, да модернизира своите институции и да консолидира демокрацията и върховенството на закона", се казва още в документа.

Тримата председатели подчертават, че ЕС ще продължи да отговаря на належащите военни и отбранителни нужди на Украйна, включително доставки на спешно необходими боеприпаси и ракети.

"Предприехме безпрецедентни действия на ниво ЕС, за да увеличим производството на европейската отбранителна промишленост и ще продължим да увеличаваме капацитета, което ще ни позволи да засилим военната си подкрепа и сътрудничество с Украйна, като същевременно укрепваме нашата отбранителна готовност и европейския суверенитет", казват още те.

Тримата лидери припомнят и санкциите срещу Русия. Те обещават още да бъде увеличим натискът върху Русия, за да ограничи способността й да води война.

В становището се припомня, че ЕС е предприел първите конкретни стъпки към насочване на извънредните приходи, произтичащи от руските замразени активи, в подкрепа на Украйна.

"Ние подкрепяме формулата на Украйна за мир за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Хартата на ООН и международното право, както и всички усилия за среща на върха за глобален мир с възможно най-широка международна подкрепа", се казва още в становището на европейските институции

"Днес нашите знамена ще се веят рамо до рамо като символ на нашата солидарност, ангажираност и решителност", завършват Мишел, фон дер Лайен и Мецола.

Пред всички европейски институции днес наред със знамената на ЕС са издигнати и украински флагове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаворитите се класираха за полуфиналите на Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени в Благоевград
Фаворитите се класираха за полуфиналите на Държавното лично първенство по тенис на закрито за мъже и жени в Благоевград
Първата група от български състезатели заминава тази вечер за европейското първенство по спортна стрелба на пневматично оръжие
Първата група от български състезатели заминава тази вечер за европейското първенство по спортна стрелба на пневматично оръжие