НОВИНИ

Унгария дефинира със закон какво е "семейство": съюз между баща мъж и майка жена

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:28, 16.12.2020 (обновена)
5387
Чете се за: 00:51 мин.
По света
унгарският парламент прие нова дефиниция семейство
Слушай новината

Унгарският парламент промени редица закони и части от конституцията, с които на практика забранява на еднополови двойки да осиновяват деца. Основният закон на страната вече включва дефиниция на понятието "семейство", което е "съюз между баща мъж и майка жена".

Управляващата партия Фидес на премира Виктор Орбан има значително мнозинство в парламента в Будапеща и одобряването на поправките стана бързо и безпроблемно.

Браковете между еднополови двойки са забранени в Унгария. С новите поправки само женени двойки, състоящи се от мъж и жена, ще могат да осиновяват деца. Несемейните, които искат да осиновят дете, ще трябва да получават специално разрешението от правителството.

Освен дефиниция на понятието "семейство", в конституцията на страната са включени и обяснения за това какво означава "християнско възпитание" и "правото на това да запазиш пола си по рождение". Преди няколко месеца страната забрани смяната на пола.

В часовете по сексуално възпитание в училищата вече няма да се споменават хората с различна сексуална ориентация, защото според управляващите в Будапеща "образованието трябва да отразява идентичността на Унгария и християнската култура".

С тези промени консервативното правителство на Орбан рискува нов сблъсък с Европейския съюз. Унгария отказа да ратифицира Истанбулската конвенция. Според управляващите в Будапеща конвенцията поощрява "деструктивната джендър идеология".

Консервативната партия Фидес наскоро беше разтърсена от скандал, след като евродепутатът и един от основателите на партията Йожеф Сайер беше заловен от полицията в Брюксел, докато се опитва да избяга от гей парти. Сайер напуска Европарламента и партията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно ревю - с токчета в пустинята
Необичайно ревю - с токчета в пустинята
Тръмп ще се ваксинира срещу COVID-19
Тръмп ще се ваксинира срещу COVID-19