НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 28.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Политика
Слушай новината

Европейският съюз иска Украйна да се присъедини към блока, заяви в интервю за телевизия "Евронюз" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Непосредствено след като Брюксел обяви нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус, фон дер Лайен подчерта, че Европейският съюз и Украйна никога не са искали тази война.

В интервюто за Евронюз председателят на Европейската комисия приветства глобалното движение на солидарност с украинската трагедия.

"Всяка война има цена и солидарносттаа с Украйна е огромна. Ако погледнете бежанците, които приемаме в ЕС, финансовата подкрепа и военното оборудване, което предоставяме, всичко това показва колко силна е солидарността с Украйна. Те споделят нашите ценности. Защитават нашите принципи.

Украйна участва в някои наши процеси, като например интеграцията на украинския пазар към единния пазар. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери. Те принадлежат към нас. Те са едни от нас и искаме да се присъединят", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Подготвяхме се седмици за различни варианти и има голяма готовност за посрещане на бежанците, казва Фон дер Лайен. Тя защити решението за по-тежки санкции спрямо Москва.

"Никога не сме искали тази война. Украйна никога не е искала тази война. Президентът Путин я започна и я води и ние отговаряме на това със строги санкции във финансовата и икономическа област", отговори Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Според председателя на еврокомисията, има безпрецедентно сътрудничество и съвместни действия от страна на всички демокрации. Дипломатическият път е водещ за решаване на конфликта.

"Разбира се, важно е украинската страна да се съгласи на мирни преговори. По принцип, винаги е по-добре да има мирни преговори отколкото боеве. Доверието към президента Путин е напълно подкопано", заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя напомни, че Евросъюзът разширява санкциите и срещу съюзника на Кремъл Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Остава затруднено преминаването на границата между Украйна и Румъния
От нашите пратеници: Остава затруднено преминаването на границата между Украйна и Румъния
724 са новите случаи на коронавирус
724 са новите случаи на коронавирус