НОВИНИ

И тази сутрин се чуват взривове в Киев и Харков

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:00, 28.02.2022 (обновена)
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Слушай новината

Пети ден от руската инвазия в Украйна. Русия е поела контрола над ядрена централа в Запорожие. Продължават експлозиите в Киев, Харков и Чернигов. Беше договорена среща между украински и руски представители край украинския град Припят. Според ръководителя на руската делегация разговорите ще започнат скоро. Следващите 24 часа ще са критично важни за Украйна, е заявил украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.

Руски военни и техника се движат към украинската столица, показват нови сателитни снимки. По данни на британското министерство на отбраната те са на 30 километра от Киев, но настъплението им е забавено от украинските сили

След няколко часа затишие градът осъмна с тътен от взривове. Кметът Виталий Кличко призова хората да прекарат нощта на безопасно място, а улиците и гарите опустяха след въвеждането на комендантски час. Пети ден българският треньор по тенис Васко Младенов се намира в убежище на хотел в украинската столица Киев и заедно с други 8-9 българи е в очакване на бъде евакуиран.

"Ние не излизаме от комендантския час, който беше наложен в петък вечерта, в 5 часа. Оттогава досега до днес в осем не излизаме, да ви кажа и нямам желание да излизам, защото не искам да рискувам", заяви Васко Младенов, българин в Киев.

Васко Младенов от Киев: Знам, че няма да бъдем забравени и България прави всичко възможно да ни върне

Стълкновенията в Харков и Чернигов не спират, но двата града остават под украински контрол. Харков също въведе комендантски час. Нощта там е била по-спокойна, разказа в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Станчев, който е преподавател в града. Отдава го на предстоящите преговорите между Киев и Москва. По думите му 450 души са потърсили медицинска помощ след ракетни обстрели срещу жилищни сгради. Частен дом е изгорял и собственикът е починал, опожарено е било и училище.

"В моя район тук ликвидираха група чеченци. Говорих с войниците, които бяха в двора ми и си почиваха явно. Аз излязох да поговоря с тях и те ми разказаха за тези неща, че боевете вървят на околовръстното, но засега съумяваме да се отбраняваме", заяви проф. Михаил Станчев, преподавател в Харков.

Подобни са сцените и в северния град Чернигов, където също беше поразена жилищна сграда и е избухнал пожар, съобщи украинската служба за специални комуникации.

Български преподавател в Харков: Тази сутрин е тихо, да се надяваме, че ще продължи

Във видеообръщение украинският външен министър Дмитро Кулеба призова руснаците да поискат от президента си да спре войната.

"Искаме да живеем в мир. Но за целта Путин трябва да спре войната и разрушаването на руската икономика, което вече започна и от което вие също ще пострадате. Спасете страната си. Поискайте Путин да спре войната", заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Кремъл призна, че наложените на Русия санкции ще създадат проблеми, но те могат да бъдат разрешени.

"Ще последват реципрочни мерки. Дали са симетрични, или не ще зависи от анализите. Но очевидно основната ни цел ще бъде защитата на собствените ни интереси", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Дмитрий Песков потвърди, че позицията на Кремъл спрямо Киев остава непроменена - гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО и няма да приеме на своя територия войски и оръжия на Алианса.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно заради ситуацията в Украйна
Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно заради ситуацията в Украйна
Томова се класира за основната схема в Монтерей
Томова се класира за основната схема в Монтерей