НОВИНИ

От нашия специален пратеник: Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за срещата на върха Украйна - ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:30, 02.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и по-голямата част от еврокомисарите пристигнаха днес на посещение в Украйна. В Киев те ще разговарят с президента Володимир Зеленски и украинското правителство, а утре ще се проведе среща на върха ЕС-Украйна.

Вижте и още във включването на Десислава Апостолова.

За първи път цялата Европейската комисия е на посещение в Киев. Основните теми, които ще бъдат обсъждани, са европейската финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна, както и членството на страната в ЕС.

"Това е четвъртото ми посещение в Киев и този път моят екип от комисари също се присъедини към мен. За нас е важно да сме заедно в Киев, защото всичко, което направихме през изминалата година, беше плод на екипната работа на Европейската комисия. И е важно да отидем сега, за да подчертаем, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Урсула фон дер Лайен през журналисти в Киев тази сутрин. Тя подчерта, че ЕК ще продължи да помага на страната по пътя на присъединяването ѝ към ЕС.

Вчера премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че страната му иска да стане член на съюза до две години. От Европейската комисия засега се въздържат от конкретни дати. Следващият доклад за напредъка на страната ще бъде представен през есента, но през пролетта Еврокомисията ще информира държавите-членки за резултатите, които Киев е постигнал.

"Ще работим с Украйна в много направления – от икономиката до енергетиката и процеса на присъединяването. Това посещение е възможност да направим равносметка на постигнатото до момента, на това, което трябва да се направи след това и да сближим нашите екипи още повече. Ако нашите комисари и министри се познават – това може да помогне за по-бързия напредък на работата", каза Фон дер Лайен.

Очаква се ЕС да увеличи двойно и броят на обучаваните украински войници - от 15 000 на 30 000 в рамките на европейската обучителната мисия за украинската армия. До сега цялата помощ от ЕС за Украйна, включително военната помощ от отделните държави, е около 66 милиарда евро.

БНТ е единствената българска медия със специален пратеник на мястото на събитието. Очаквайте репортажите на кореспондента ни Десислава Апостолова в новинарските ни емисии, предавания и на сайта ни www.bntnews.bg

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов: Важно е момичетата да натрупат опит и самочувствие
Борислав Крачанов: Важно е момичетата да натрупат опит и самочувствие
Байерн Мюнхен постигна първа победа за годината
Байерн Мюнхен постигна първа победа за годината