НОВИНИ

Утре тестват в големите градове Националната система за ранно предупреждение и системата BG-ALERT

тестват големите градове националната система ранно предупреждение системата alert
Снимка: МВР
bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 30.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 1 октомври от 11.00 часа ще бъдат задействани двете системи - Националната система за ранно предупреждение и системата BG-Alert, с цел проверка на техническото им състояние. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията.

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и за край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София; Бургас; Варна; Кърджали; Монтана; Пазарджик; Плевен; Пловдив; Русе; Смолян; Враца; Стара Загора; в общини в областите Видин, Перник и Ямбол; в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Планирано е да бъдат включени и обектите с интегрирани към националната система локални системи за оповестяване.

Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг е спокоен за поста си в Манчестър Юнайтед
Ерик тен Хаг е спокоен за поста си в Манчестър Юнайтед
Честит първи сняг!
Честит първи сняг!