НОВИНИ

Увеличават се тежките случаи на ангина при деца и тийнеджъри

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:44, 28.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличават се децата с тежки усложнения след ангина. Острото възпаление на сливиците се среща при тийнейджъри, които употребяват повече студени храни и напитки през лятото, показва опитът на медиците.

През това лято в единственото специализирано детско отделение за уши, нос и гърло за цяла Западна България са лекували по 4 - 5 деца месечно с тежки усложнения след ангина.

"Това е нещо, което засяга много често момчетата и момичетата на 15 - 17 години, които ползват едни и същи чаши, бутилки и започва една ангина, която ако не се лекува, може да премине в перитонзиларен абсцес", обясни доц. Цоло Цолов - началник на детското УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ"

Болестта протича с температура до 40 градуса.

"Зад едната от сливиците се събира гной - голямо количество пречи на отварянето на устата, пречи на говора, пречи на храненето", каза доц. Цолов.

Лечението изисква хирургична намеса, пациентите са заразни, но в детската УНГ клиника на ИСУЛ нямат специално обособен изолатор.

"Не може да лежат в общото отделение, защото тук има малки деца, на които сме поставили импланти в ухото. Докато лежи заради импланта тук, да хване и ангина, е провал направо"

Затова заразните деца се настаняват в няколко стаи извън отделението, които болницата няма пари да ремонтира.

"Условията са потресаващи, бих казала. Те имат нужда от баня, от елементарни хигиенни условия. На никой не му е приятно да бъде настанен в тези условия", каза Рени Наполеонова - старша сестра на детското УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Медиците се надяват повече хора да се включват в благотворителната кампания на Светия синод, която тази година набира пари за ремонт на детското УНГ отделение в ИСУЛ.

"Разчитаме на помощ, разчитаме да се направи този ремонт, за който мечтаем всички. И едни по-благоприятни условия да се създадат", каза Рени Наполеонова.

В листа на чакащите за детско УНГ отделение вече записват пациенти за ноември, но с предимство се приемат спешните пациенти. Прогнозите са, че през есента те ще се увеличат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осмата поставена Мария Сакари отпадна още на старта на US Open 2023
Осмата поставена Мария Сакари отпадна още на старта на US Open 2023
Ботев Пловдив започна подготовка за мача със Славия
Ботев Пловдив започна подготовка за мача със Славия