НОВИНИ

Политическа буря след размяната на реплики между Радев, Денков, Борисов и Петков

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:50, 28.08.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Президентът Румен Радев отправи остри критики към Кирил Петков и Бойко Борисов, които ден по-рано влязоха в задочен конфликт. Държавният глава определи случващото се като "политическа гротеска". А размяната на реплики между двамата лидери даде повод на "Продължаваме промяната" да поставят ултиматум към ГЕРБ именно заради Радев.

Дни преди депутатите да се върнат на работа, напрежението сред управляващите расте. "Продължаваме промяната" излезе с позиция към партньорите си от ГЕРБ-СДС и президента Румен Радев, като в центъра отново е контролът върху специалните служби.

Кирил Петков: ГЕРБ трябва да се определят - с президента ли са или са за реформа в службите

"Всеки път, когато стане дума за назначените от Радев служби, той реагира агресивно. Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента или дава шанс на българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност за това", пише в позицията на ПП.

От партията допълват, че промени в законите, които регулират спецслужбите, са единственият начин "държавата да гарантира сигурността на хората и икономиката“.

Коментар за напрежението с "Дондуков" 2 направи и премиерът Николай Денков за "24 часа".

"И аз, и правителството се опитваме да си свършим спокойно работата, докато напрежението, изкуствено, бих казал, се предизвиква от другата страна. Защо? Това е въпрос, който трябва да бъде отправен в другата посока. Това, което ние през цялото време правим, е да успокояваме обстановката, за да можем да си свършим по-добре работата".

Президентът Радев отговори на Кирил Петков: Не аз, а той е в коалиция с Борисов и Пеевски

Високият тон между управляващите даде повод на президента Румен Радев снощи да отправи нови критики след разменените остри реплики между Бойко Борисов и Кирил Петков през уикенда.

"Много трудно се коментира ситуация, в която логиката отсъства все повече. Изказванията на политически лидери напоследък ясно ни показва, че се движим към някаква политическа гротеска. Г-н Петков явно е забравил, че не аз, а той е в коалиция с г-н Борисов и г-н Пеевски", каза президентът на 27.08.2023.

Борисов обвини ПП в "поголовна подмяна" в управлението

В събота Борисов нападна партньорите си, че прекаляват с кадруването във властта и се усъмни в бъдещето на ротационното правителство. В неделя Кирил Петков му отвърна, че ГЕРБ трябва ясно да кажат дали подкрепят реформата в специалните служби или ще ги оставят в ръцете на държавния глава.

"Партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри, всъщност ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват на 100%. Но ако това е сглобката, аз не виждам как ние ще продължим да участваме по този начин в тази сглобка. Тези упреци са казани с добро, те са казани, за да има чуваемост, надявам се", коментира Борисов на 26.08.2023.

"Те трябва ясно да се определят - с президента ли са, или са за реформата в службите. Това, което искам да кажа на г-н Борисов, аз вчера го слушах и за ротациите,и за неговата идея как се справя правителството - първо, ако иска да си говорим, винаги може да ми вдигне телефона, а не през медиите. Говори някакви неща на медиите. Надявам се на първи септември да продължи комуникацията", отговори Петков на 27.08.2023.

Радев: Мотивите за поисканата оставка на Петър Тодоров са изцяло политически

Миналата седмица Румен Радев на практика отвори нов фронт срещу правителството заради готвените кадрови промени в МВР с отказа да подпише указ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи се по версията, че убиецът на Алексей Петров е имал двама помагачи
Работи се по версията, че убиецът на Алексей Петров е имал двама помагачи
Фаворитите САЩ, Испания, Словения и Сърбия постигнаха втори победи на световното по баскетбол за мъже
Фаворитите САЩ, Испания, Словения и Сърбия постигнаха втори победи на световното по баскетбол за мъже