НОВИНИ

9 европейски страни ще приемат ранени при експлозиите в Румъния

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:13, 28.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Девет европейски страни ще приемат ранени при експлозиите на бензиностанция в Румъния. 12 ранени при експлозиите румънци вече се лекуват в Австрия, Германия, Италия, Норвегия и Белгия. Военни самолети с общо петима пострадали излетяха от летище Отопени към Германия и Австрия.

Още в нощта на огнения ад, Букурещ е поискал задействане на Европейския механизъм за гражданска защита. В отговор България и още осем страни са се отзовали незабавно и са предложили помощ.
Ранени румънци бяха приети за лечение в отделението по изгаряния на военната болница "Кралица Астрид" в Брюксел. Там разполагат с възможности за лечение на пострадали при пожари, каквито в Румъния няма. Незабавното тренспортиране е от решаващо значение, обясняват белгийските лекари.

България приема в свои болници ранени от експлозиите на бензиностанция в Румъния

"Пациентите се справиха добре с транспортирането от Букурещ. По време на полета състоянието им беше стабилно. Лечението им продължава. Те са млади хора, били са с качествено защитно облекло, пораженията по тях са ограничени, но въпреки това са в критично състояние", каза д-р Томас Роуз, началник на отделението по изгаряния във военна болница.

Европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич изрази благодарност към всички страни, изразили своята солирадност с Румъния в този тежък момент и подчерта, че целта е да бъде спасен всеки един човешки живот.

В Румъния десетки хора се наредиха на опашка, за да дадат кръв за пострадалите в Креведия.

"Дойдох, за да дам кръв за ранените и се радвам,че толкова много хора са дошли също като мен. Надявам се да се оправят".

Цигара може да е причинила трагичния инцидент на бензиностанция в Румъния

Два дни след трагедията, ФЛАГАС - компанията собственик на резервоара за втечнен газ в Креведия, реагира за първи път със съобщение до медиите. В писменото изявление, подписано лично от двамата собственици, единият от които е син на кмета на град Каракал, се изразява желание да се помогне на пострадалите хора, но не се уточнява по какъв начин. От изявлението става ясно, че срещу компанията е започнало разследване за престъпни действия.

Междувременно румънските власти започнаха проверки по бензиностации и предупредиха, че ще затварят обекти, ако бъдат установени нарушения, които застрашават безопасността на хората. В Букурещ са наложени и първите глоби в размер на 3000 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват президента на испанската футболна федерация след целувката със състезателка от националния отбор
Разследват президента на испанската футболна федерация след целувката със състезателка от националния отбор
Сираков: Благодарение на генералния спонсор в момента Левски е стабилен финансово
Сираков: Благодарение на генералния спонсор в момента Левски е стабилен финансово