НОВИНИ

Доброволци взеха участие в тренировъчна спасителна акция край Тюленово

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 28.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Спасителният отряд към варненското туристическо дружество "Родни Балкани" тренира спасителна акция на крайбрежните скали до Тюленово. Доброволците показаха готовността си да помогнат на изпаднали в беда туристи и планинари. Изваждане на пострадал от наводнен участък с кислороден апарат, транспортиране с усилен въжен тролей и със съвременна носилка бяха част от техниките, които спасителите демонстрираха.

Акцент в тренировъчната акция беше усъвършенстването на различни похвати за транспортиране, когато трябва да бъде спасен пострадал турист. Демонстрираха ги водолази и пещерни спасители, които се надяват да привлекат още подготвени съмишленици в отряда.

"Всички най-добри специалисти, по двама-трима от всяка от специалностите, са професионалисти, инструктори и спасители. Те ще помогнат да създадем в бъдеще млади кадри, които да увеличат числеността на отряда, който трябва да е между 12 и 15 души, защото пътят е пресечен, вода, скали, след това изнасяне до линейка", каза Добри Добрев, клуб "Екстрийм".

Когато е необходимо, доброволците работят заедно с други доброволни формирования, полицаи и пожарникари.

"Ние се готвим, за да можем да усилим техните действия и при необходимост за извършване на спасителни операции, изискващи специфични умения като извличане от пропасти, извличане от морска повърхност, спасяване от пещери. Ние готвим хора, които ще имат възможност да окажат такава помощ с такава екипировка и с такива познания", обясни председателят на туристическо дружество "Родни Балкани" Камен Кукуров.

Мястото за демонстрацията, скалите край Тюленово, беше избрано неслучайно. Комбинацията от скалист бряг и море са предизвикателство, което дава възможност на спасителите да подобрят възможностите, знанията и уменията си в естествена природна среда.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Марица Пд започва новия сезон във волейболно първенство с домакинство на Славия
Шампионът Марица Пд започва новия сезон във волейболно първенство с домакинство на Славия
Новият старши треньор на БК Монтана 2003 Преслав Пешев: Това е голямо предизвикателство за мен
Новият старши треньор на БК Монтана 2003 Преслав Пешев: Това е голямо предизвикателство за мен