НОВИНИ

Масови проверки на бензиностанции започнаха след тежкия инцидент в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 28.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Балкани
Слушай новината

В Румъния продължава разследването на причините за взрива в събота вечер в депо за пропан-бутан на 30 км от Букурещ. Инцидентът отне живота на двама жители на град Креведия, а 58 души получиха тежки изгаряния. По-голямата част от пострадалите са пожарникари, полицаи и жандармеристи.

На място продължава обливането на цистерните, които не са избухнали по време на взрива. Според запознати мястото все още не е обезопасено и това пречи на разследващите да си вършат работата. Районът около инцидента остава блокиран, достъпът е ограничен.

Евакуираните жители на населеното място правят опити да стигнат по домовете си, за да вземат лекарства или други необходими вещи и документи, но властите не ги допускат. Не всички обаче са напуснали домовете си в евакуирана зона.

Към момента няма информация за промяна в броя на жертвите. Те остават двама. 12 от пострадалите вече са транспортирани за лечение в болници в чужбина. България също очаква 8 от ранените.

9 европейски страни ще приемат ранени при експлозиите в Румъния

Семейството на Георгита Миря живее в една от къщите в непосредствена близост до взрива. Фамилията наброява 8 души, сред които бебе на две седмици и момиченце на 8 години. За събота вечерта семейството си спомня с ужас.

„Земята се разлюля. Чу се ужасен тътен. Едва успяхме да избягаме от къщата. Таванът в една от спалните падна. Добре, че в момента там не спеше никой. Зави ми се свят. Телефонът започна да звъни и роднини се интересуваха успели ли сме да се спасим и дали сме живи“, разказа Миря.

Къщата е в периметъра на евакуираните. В нея дори няма ток и вода от съображения за сигурност. Но Георгита и роднините ѝ не искат да я напуснат, защото няма къде да отидат. Живеят в крайна бедност и недоумяват как ще ремонтират дома си.

„Едва свързваме двата края. Нямаме пари да оправим тавана, а идва зима“, каза още тя.

По информация от румънски медии правителството в северната ни съседка ще обезщети всички пострадали и ще финансира ремонта на домовете им.

Близо 3000 жители на Креведия са евакуирани от района на инцидента. Повечето от тях ще останат при роднини и приятели до възстановяването на домовете им.

Вижте още в прякото включване на Ралица Маринова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Николаев остава в ареста за жестокото нападение над Дебора, реши съдът в Стара Загора
Георги Николаев остава в ареста за жестокото нападение над Дебора, реши съдът в Стара Загора
Локо Пловдив: Последните „новини“ за изходящ трансфер на Джовани не отговарят на истината
Локо Пловдив: Последните „новини“ за изходящ трансфер на Джовани не отговарят на истината