НОВИНИ

Увредените екосистеми в ЕС да бъдат възстановени до 2050, предвижда закон, приет от ЕП

пеликани чапли сиви гъски резервата bdquoсребърнаldquo отглеждат потомство
Снимка: РИОСВ - Русе
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 27.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света

Държавите от ЕС да възстановят поне 90% от местообитанията си в лошо състояние до 2050-а година предвижда закон, който беше приет от Европейския парламент.

Над 80% от европейските местообитания са в лошо състояние. Законът предвижда държавите от ЕС да възстановят най-малко 30% от сухоземните си и морски зони в лошо състояние до 2030 г., 60% до 2040 г. и 90% до 2050 г.

В съответствие с позицията на Парламента държавите от ЕС следва да дадат приоритет на зоните по „Натура 2000“ до 2030 г. След като я приведат в добро състояние, държавите членки гарантират, че дадена зона няма да се влоши значително. Те ще трябва също така да приемат национални планове за възстановяване, в които да опишат подробно как възнамеряват да постигнат тези цели.

Прилагането на разпоредбите за селскостопанските екосистеми може да бъде временно преустановено при извънредни обстоятелства.

Споразумението, договорено с държавите членки, беше прието с 329 гласа „за“, 275 гласа „против“ и 24 гласа „въздържал се“.

"Днес е важен ден за Европа, тъй като преминаваме от опазването и съхраняването на природата към нейното възстановяване. Новият закон ще ни помогне да изпълним много от нашите международни ангажименти в областта на околната среда. Благодарение на регламента ще се възстановят увредените екосистеми, без това да навреди на селскостопанския сектор, като на държавите членки се даде възможност да проявяват гъвкавост. Бих искал да благодаря на учените за предоставянето на научните доказателства и за борбата им срещу отричането на изменението на климата, както и на младите хора, задето ни напомниха, че няма нито планета Б, нито план Б", заяви испанският евродепутат Сесар Луена от групата на С&Д, който е основен докладчик.

За да влезе в сила, то трябва да бъде прието и от Съвета, след което да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметровите шофьори в Атина започнаха двудневна стачка
Таксиметровите шофьори в Атина започнаха двудневна стачка
Румен Радев: В изоставащите региони трябва категорична намеса на държавата
Румен Радев: В изоставащите региони трябва категорична намеса на държавата