НОВИНИ

Ужасяващ инцидент и мъжка игра белязаха Дания - Финландия

ужасяващ инцидент мъжка игра белязаха дания финландия
bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 12.06.2021 (обновена)
9232
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболът е повече от една игра, а доказателството дойде от мача на Евро 2020 между Дания и Финландия. Смразяващ инцидент и истинска мъжка игра белязаха срещата от Група Б, завършила с победа с 1:0 за финландците.

Ужасяваща ситуация се разигра в края на първото полувреме при резултат 0:0 на стадион "Паркен" в Копенхаген.

Кристиан Ериксен падна безжизнен на терена като се наложи веднага да получи медицинска помощ, в опит да бъде върнат към живота, след като колабира. Срещата все пак беше подновена час и половина по-късно, след като вече беше ясно, че състоянието на футболиста е стабилно.

Футболистите на двата тима сами пожелаха да продължат срещата, като на мястото на Кристиан Ериксен влезе Матиас Йенсен.

Играчът на Интер се свлече на терена 3 минути преди почивката, без съприкосновение със съперник. В опит да достигне до топката той се строполи безжизнено на тревата. Националът на Дания веднага получи медицинска помощ чрез сърдечен масаж.

Съпругата на Кристиан Ериксен също слезе на терена на стадион "Паркен" в Копенхаген. Играчът беше изнесен на носилка от терена. Всички негови съотбориници го съпроводиха, без да се отделят от носилката и медиците.

10 минути след ситуацията реферът Антъни Тейлър прибра финландския отбор в съблекалнята.

Съдията на мача реагира само 5 секунди след падането на футболиста на тревата. Капитанът на Дания Симон Кяер пръв се притече на помощ на своя съотборник, което може би се е оказало решаващо за спасяването на живота на полузащитника.

29-годишният Кристиан Ериксен е футболист на Интер и една от най-големите звезди на датския футбол в последните години.

След подновяването на срещата, в 60-ата минута, финландците откриха резултата. След чудесна атака отляво, Йоел Поянпало надскочи защитата на „червения динамит“, за да засече с глава за 1:0.

В 74-ата минута Лукаш Храдецки спаси отбора си от изравнителен гол. Пиер Емил Хьойберг изпълни дузпа, но слабият удар от бялата точка не затрудни вратаря на Финландия. 11-метровият удар беше отсъден за нарушение на Паулус Араюри.

Лукаш Храдецки е едва третият вратар, който спасява дузпа при дебютното си участие на Европейско първенство след Пшемислав Титон през 2012 година (Полша - Гърция) и Троелс Расмусен през 1988 година (Дания - Испания).

В 81-ата минута „червеният динамит“ стигна до много добра ситуация за гол, но защитата на финландците се справи като изби топката след мелето в наказателното поле. До края на срещата „червените“ имаха още няколко шанса, но така и не успяха да се възползват.

До завършването на мача информацията за Кристиян Ериксен бе, че е в съзнание и в стабилно състояние под лекарско наблюдение в болница.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С церемониален меч кралица Елизабет II разряза тортата за рождения си ден
С церемониален меч кралица Елизабет II разряза тортата за рождения си ден
"Днес на УЕФА Евро 2020" - 11.06.2021
"Днес на УЕФА Евро 2020" - 11.06.2021