НОВИНИ

В "Европейци": Солниците и солта на живота - как на о-в Гозо пазят традицията с европейски средства

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:52, 16.01.2021
Чете се за: 04:30 мин.
По света
европейци солниците солта живота гозо пазят традията европейски средства
Слушай новината

Малтийският остров Гозо е дълъг само 14 км, но придобива славата на една от най-популярните дестинации за туристи. Промяната става факт след големите инфраструктурни проекти, които се случват там благодарение на кохезионните фондове на Европейския съюз.

Една от атракциите на остров Гозо са солниците. Добивът на сол е от изключително значение за местните хора, а екипът на "Европейци" – репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов се срещнаха със семейство, в което вече цели 5 поколения от 50 години насам се занимават с добив на морска сол от естествените природни резервоари.

Още откакто бях малко дете трябваше да идвам тук и да наблюдавам родителите си как работят.

Като бях млада се отегчавах, беше ми скучно. Исках да отида да плувам с приятели и си казвах: "ех защо трябва да седя тук и да ви гледам". Но с времето осъзнах, че това е нашият начин на живот, споделя главната геориня в историята Жозефин.

Толкова е красиво, когато прегърнем природата, не ни се иска да си тръгнем. А и това е част от нашата култура, това е нашият занаят, категорична е Жозефин.

Тази семейна история обаче едва ли щеше да премине през бурите на Гозо, ако не беше голямата битка на Малта за европейски проекти, които да съживят дългия едва 14 км остров. Успяват. И за 6 години островната държава получава 1 милиард евро от кохезионните фондове на Европа. А цели 10 % от тях са за Гозо.

Така се построява пристанището за фериботите, които довеждат любопитни туристи. До края на следващата година пак със средства от кохезионните фондове на тази педя земя ще има достатъчно вода, за да се развиват още производства.

И така, въпреки трудностите на пандемията, бъдещето за семейство Ксуереб изглежда пълно с надежда - там, където морето среща брега.

Традицията срещнала инвестицията. Чрез еврофондовете се обновява Цитаделата, изграждат се пътища, възстановяват се старинни стени и маршрути. Днес половината от икономиката на Гозо идва от туризъм. Разнообразието ценят не само чужденците, но и малтийците. Така в сложните месеци на пандемията, посещенията не спират.

Разбира се сега всичко е много по-достъпно тук на остров Гозо. Преди години не беше така. Откакто се присъединихме към Европейския съюз развитието на инфраструктурата е много по-добро, признава Жозефин.

Сн. Личен архив

Солта на Жозефин вече е в интернет. Изпраща малки пакетчета от своите ценни кристали до далечни места. И знае добре къде е нейното място.

Чувствам се много щастлива. Смятам, че принадлежа на това място и ние правим най-доброто, на което сме способни, за да спасим тази стара търговия, този стар занаят, да съхраним солниците, казва Жозефин.

Цялата история за солниците и производството на сол вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още снимки от остров Гозо вижте в галерията:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде още по-студено - жълт код е обявен в цялата страна
Утре ще бъде още по-студено - жълт код е обявен в цялата страна
Протест в Брестовица: От чешмите в селото тече кална течност
Протест в Брестовица: От чешмите в селото тече кална течност