НОВИНИ

В кои български градове хората са най-бедни?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:50, 28.04.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

525,92 лева е линията на бедност в страната за миналата година, изчисли Националната статистика.

Регионалната карта на бедността, изготвена от НСИ, показва и че в София всеки с доход под 832 лв. се смята за беден, а във Видин и Монтана този показател е 373 лв.

Данните показват още, че една пета от българите са трайно под линията на бедност.

Бистра Давидкова от София и Румяна Димитрова от Видин са на двата полюса на картата на бедността, изготвена от НСИ. И двете разчитат само на пенсията, която не стига. Бистра е работела в издателството на БАН, а Румяна е била икономист.

"Бедни сме, аз например получавам едни нищожни пари. Какво са 570 лева - дали за лекарства да си купя, дали да си възстановя нещо вкъщи? Аз от една година и половина не купувам месо. Просто не купувам", заяви Румяна Димитрова, пенсионерка от Видин.

Линията на бедност за 2022 г. нараства спрямо 2021 г. в повечето области. Данните на НСИ показват, че едва един на всеки пет души може да си позволи да яде месо или риба през ден, а малко над 22 процента поддържат топло в жилището си през зимата. Според линията на бедност по области в София дори с минимална заплата си беден.

"София винаги е била много напред и като заплати, и като икономическа активност. Но не е само София. Една Стара Загора има над 600 лв. линия на бедност", допълни Петър Ганев, икономист.

За столицата линията на бедност е 832 лева. 86-годишната Бистра всеки месец само за лекарства дава над 100 лв., а Румяна от Видин мечтае за почивка.

"За лекарствата социалните ми помагат, за което съм им благодарна все пак. Помощ е. Най-важното за нас са лекарствата", добави Бистра Давидкова, пенсионерка от София.

"Най-много за лекарства и са все скъпи. Иска ми се и да отида някъде, но нямам възможност. Как ще спестя, това не е възможно", коментира Румяна Димитрова, пенсионерка от Видин.

Линията на бедност на НСИ се разминава от тази, определена от правителството. Тя е 60% от нетния доход.

"Линията на бедност е 60% от този медианен доход. Това е изключително сигурно изследване, то няма да се промени, цяла Европа го прави по този начин, докато правителството вече от известно време приема за линия на бедността това, което НСИ подава, но с една година забавяне. Затова сега е 504 лв., тъй като през 2021 г. НСИ каза, че е толкова линия на бедността", заяви Петър Ганев, икономист.

Нито Румяна, нито Бистра обаче не се предават.

"Трябва да се справям, не се предавам лесно. Ако ще ми се случи лошо, ще стане, ако имам дни, значи ще се справя. Такава е моята теория, бабешка", каза още Бистра Давидкова, пенсионерка от София.

По темата работиха: Виолета Русенова и Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое не успя да се противопостави на КБ Пея в полуфиналите на Балканската лига
Берое не успя да се противопостави на КБ Пея в полуфиналите на Балканската лига
Гершон Ябуселе от Реал Мадрид отнесе пет мача наказание в Евролигата след сбиването срещу Партизан
Гершон Ябуселе от Реал Мадрид отнесе пет мача наказание в Евролигата след сбиването срещу Партизан