НОВИНИ

В Йоглав, община Ловеч, честваха подобаващо Деня на Съединението

йоглав община ловеч честваха подобаващо деня съединението
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 07.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В село Йоглав, община Ловеч, честваха подобаващо Деня на Съединението на България. По знаковата улица „Съединение“ на 6 септември вечерта беше проведено традиционното празнични дефиле, предвождано от две черешови топчета и много деца и граждани със знамена и в национални носии. Дефилиращите пристигнаха на площада пред паметника на загиналите във войните, огласен от патриотични песни, където се бяха събрали много жители на селото и гости.

Тържеството откри секретарят на читалището Еленка Щерева. Гости бяха Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Даниела Цанова-секретар на община Ловеч. Корнелия Маринова поднесе поздравителен адрес на читалищното ръководство, организатор на събитието. Тя приветства всички празнуващи и изнесе важни исторически факти от това важно за страната ни събитие.

Последва панихида в памет на загиналите за Освобождението на България, отслужена лично от ловчанския митрополит Гавриил. Присъстващите поднесоха цветя на признателност, а залповете на черешовите топчета отбелязаха тази паметна за България дата.

Близо стотина присъстващи на тържеството имаха удоволствието да се насладят на празничната програма с участието на деца и самодейци от Фолклорна група „Югла“ село Йоглав и Фолклорна група „Щурци и славеи“ при Народно читалище „Светлина 1927 г.“ село Лисец.

Йоглавани осъзнават поуката от българското Съединение , че както на този ден се събраха всички заедно, така всеки проблем, малък или по-сериозен, се преодолява с общи усилия, единни в постигане на желаното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 застигна и Манчестър Сити
COVID-19 застигна и Манчестър Сити
Мият дворовете на училищата по график до 13 септември
Мият дворовете на училищата по график до 13 септември